Ion Gheorghe este exact ca tara din care face parte. Fara un pedigree intelectual, straluceste cateodata insa intr-o inteligenta cuminte, taraneasca. Nu are bani pentru excentricitati sau pentru lux. Nu are bani pentru un blazon. Se descurca insa pen
Ion Gheorghe este exact ca tara din care face parte. Fara un pedigree intelectual, straluceste cateodata insa intr-o inteligenta cuminte, taraneasca. Nu are bani pentru excentricitati sau pentru lux. Nu are bani pentru un blazon. Se descurca insa pentru o vila cu sase camere. Strainatatea il inhiba. Pentru ca nu vorbeste decat limba materna si nu se simte confortabil printre canoanele complicate ale protocolului. Simbolurile civilizatiei occidentale le cunoaste de la Discovery sau din pliantele aduse de altii din excursii. Ion Gheorghe traieste politica fara patima, cu niste convingeri ferme care tin mai degraba de felul lui de a fi decat de discursurile liderilor de partide. Pentru el autoritatile statului trebuie respectate doar pentru a avea liniste. Adica cel mai important lucru. Ion Gheorghe priveste la televizor din plictiseala. Cunoaste toate stirile, este la curent cu tot ceea ce se intampla in tara si in strainatate. Stie cine sunt candidatii la presedintia SUA si cine are cele mai mari sanse de succes. Are preferati printre editorialistii din presa scrisa. Vedetele de televiziune sunt pentru el subiect de ironie acida. Isi iubeste copiii cu o dragoste profunda, dar paradoxal, detasata. Ii lasa sa-si caute rostul pe la casele lor sau prin alte tari. E suficient de bine racordat la tehnologia IT, are calculator si televizor cu plasma, dar nu stie sa le foloseasca asa cum trebuie, la intreaga capacitate. Telefonul mobil il foloseste tot ca pe fix. Munceste extrem de inteligent. Adica numai atat cat este nevoie pentru a-si asigura accesul la un standard de viata care sa nu-l faca de ras. Pentru el prezentul nu este decat ecoul trecutului. Ion Gheorghe este exact ca tara din care face parte. Isi da seama cand este tratat cu superioritate dar nu reactioneaza, pentru ca isi stie foarte bine locul. In livingul pe care si l-a facut dupa moartea lui Ceausescu, conform normelor UE, te serveste molcom cu cel mai bun whisky dar iti propune si o palinca. Candva a fost chinuit de comunism, acum s-a adaptat la exigentele economiei de piata, cum a putut, intr-un fel mai rudimentar, si-a deschis un magazin in piata. Suficient cat sa le ofere copiilor o oarecare siguranta financiara, sa le dea bani cand ceva ii desparte de felul de viata a tinerilor din occident. Ion Gheorghe este exact ca tara din care face parte. Le-a trait pe toate cu constiinta ferma, plina de buna-cuviinta, a eternitatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.