Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste doar inflatia si nu are vreo preferinta pentru un anumit nivel al cursului de schimb al leului, insa deprecierea rapida din ultimul timp este nesustenabila, a spus miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa,
Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste doar inflatia si nu are vreo preferinta pentru un anumit nivel al cursului de schimb al leului, insa deprecierea rapida din ultimul timp este nesustenabila, a spus miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, citat de NewsIn.
"Leul este sub presiune acum", a admis Popa, care a mentionat insa ca procesul de convergenta cu statele dezvoltate din Uniunea Europeana creeaza premisele unei aprecieri pe termen lung a leului, desi apar astfel de corectii.
Oficialul BNR a explicat ca leul este mai expus la volatilitate, deoarece Romania este cea mai mare economie cu sistemul de "variatie controlata" (managed float) a cursului de schimb.
Marti, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu declarase ca deprecierea rapida a leului din ultima perioada a fost cauzata de atacuri speculative si ca banca centrala va actiona cum crede de cuviinta pentru a-si atinge tinta de inflatie, periclitata de o depreciere prea brutala a monedei nationale.Inflatia se va tempera din varaInflatia se va accentua in primele luni din 2008, de la nivelul de 6,57% atins in decembrie, ca urmare a unui efect de baza dat de inflatia foarte mica din primele luni din 2007, a spus miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, la conferinta Euromoney de la Viena.
Totusi, banca centrala urmareste tendinta pe termen mai lung si va lua masuri in consecinta pentru stabilitatea preturilor.
"Dezinflatia trebuie sa fie un proces de durata. Nu vrei sa obtii o dezinflatie pe termen scurt care apoi sa fie depasita in amplitudine de cresterea preturilor", a declarat Popa. Oficialul BNR nu a dorit sa dea detalii privind reactia BNR care va fi decisa in cadrul sedintei de politica monetara din februarie - "va fi un vot deschis" -, insa a tinut sa precizeze ca banca centrala vrea sa se asigure ca nu vor exista efecte "de rangul al doilea", precum cresterea asteptarilor inflationiste.
Popa a amintit ca BNR a reactionat deja la saltul inflationist, inasprind politica monetara de doua ori consecutiv, de la 7% la 8%.
Un element important urmarit de banca centrala, si anume inflatia de baza, care exclude preturile volatile si pe cele reglementate (CORE2), este un motiv de ingrijorare, pentru ca a urcat semnificativ, ca efect al ponderii mari, de 52%, a alimentelor in acest indice.
In economiile mici si deschise, precum cele din Europa Centrala si de Est, posibilitatile bancilor centrale de a avea politici eficiente de mentinere a stabilitatii preturilor sunt limitate, considera seful regional al Intesa Sanpaolo, Gyorgy Suranyi.
"Evolutia inflatiei este mai mult in mainile divinitatii decat in cele ale bancherilor centrali", a spus Suranyi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.