Fostul sef al Serviciului de Informatii Prahova, Corneliu Paltanea, a fost trimis in judecata intr-un nou dosar penal, la sfarsitul anului trecut. In privinta primului adjunct al directorului SRI, generalul Vasile Lupu, s-a dispus disjungerea cauzei
Fostul sef al Serviciului de Informatii Prahova, Corneliu Paltanea, a fost trimis in judecata intr-un nou dosar penal, la sfarsitul anului trecut. In privinta primului adjunct al directorului SRI, generalul Vasile Lupu, s-a dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei in favoarea Sectiei Parchetelor Militare, pentru continuarea cercetarilor. Rechizitoriul scoate la iveala afacerile extrem de banoase si actele de coruptie ale fostului sef al SRI Prahova. In calitate de ofiter sub acoperire uns de colonelul Paltanea, Marin Breajan se ocupa cu procurarea de bani si materiale de constructii pentru seful sau ierarhic. In urma acestei activitati, care n-are nimic comun cu munca de informatii, a incasat numeroase salarii in perioada 1991-1998. Cand Breajan n-a mai raspuns la comenzi, la interventia lui Paltanea, adjunctul directorului SRI Vasile Lupu l-a trecut in rezerva, telefonic, pe motiv de boala. Dupa arestarea lui Paltanea, Breajan a fost repus in drepturi cu gradul de colonel, iar ulterior s-a pensionat linistit. Datorita autodenuntului sau n-a fost inculpat, in rechizitoriu avand doar calitatea de martor. ZIUA va prezinta in cele ce urmeaza afacerile derulate in interiorul SRI Prahova sub directa supraveghere a fostului sef Corneliu Paltanea.
Infractori cu epoleti
Colonelul Corneliu Paltanea, fost sef al SRI Prahova dat afara pentru grave fapte de coruptie, este judecat in mai multe dosare penale. Dupa ce a fost arestat preventiv o perioada, impreuna cu alti ofiteri de rang inalt din SRI, a fost pus in libertate. Eliberarea presupusilor infractori cu epoleti a avut loc in urma dezvaluirilor omului de afaceri Mihai Florin, care a dat pe fata coruptia din SRI si implicarea fostului securist, Ioan Niculae, in mafia petrolului. Fiindca invinuitii incepusera sa se toarne unii pe altii in spatele gratiilor, magistratii au ajuns la concluzia ca e mai bine sa fie pusi in libertate, inainte de a spune prea multe. DNA - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari a inaintat instantei, la 20 decembrie 2007, Dosarul nr. 93/P/2006 privind alte fapte de coruptie din SRI Prahova, atent supravegheata de conducerea de la Bucuresti. Dupa cum se arata in rechizitoriul intocmit cu aceasta ocazie s-a mers pana acolo incat un om de afaceri a fost admis in randurile SRI, ca ofiter sub acoperire. Din aceasta pozitie privilegiata, Marin Breajan si-a reprezentat propriile interese, dar mai ales pe ale sefului sau ierarhic, col. (r) Corneliu Paltanea. Asta in timp ce incasa frumusel salarii si prime din banii publici alocati cu marinimie, pentru munca informativa.
Sub acoperire pentru afaceri ilegale
Printre mai multe firme pe care le controla, Marin Breajan detinea si SC M&G SRL, la inceputul anilor '90. Prin intermediul acesteia, unde era administrator, a preluat in locatie de gestiune vilele "Vanatorul" si "Caprioara" (care apartinusera Gospodariei PCR), de la SC Muntele Rosu SA. Deloc intamplator, tot el era si directorul societatii cu capital de stat. In timp, vila "Caprioara", de patru stele, compusa din cinci camere, living, bucatarie si anexe, a fost modernizata, in vreme ce vila "Vanatorul" a fost distrusa in totalitate, de un incendiu ramas cu cauze necunoscute.
In 1991, seful SRI Prahova, col. Corneliu Paltanea, i-a propus un targ "cinstit" viitorului denuntator Marin Breajan. In urma petrecerii unor sfarsituri de saptamana la "Caprioara", impreuna cu familia si prietenii, avea sa-l ajute sa devina ofiter "acoperit" al institutiei. De teama unui conflict deschis cu Paltanea, pe care l-ar fi cunoscut drept un om dur si razbunator, Breajan ar fi acceptat cardasia, devenind, in toamna aceluiasi an, ditamai ofiterul SRI. Din acel moment, colonelul a ocupat vila in medie o data pe luna, toate cheltuielile de cazare si majoritatea mancarii si bauturii consumate fiind suportate de proaspatul "instelat". In paralel, acesta din urma desfasura si alte afaceri in domeniul intermedierii cu produse petroliere, materiale lemnoase si de constructii.
A innebunit colonelul
Breajan a suportat cheltuielile facute de seful sau pana la sfarsitul lui 1998. Anul urmator a cumparat de la FPS vila "Caprioara", rupand cardasia cu seful. Vazand acestea, Corneliu Paltanea si alte cadre din SRI "au facut demersuri, in urma carora Breajan Marin a pierdut aceasta vila in favoarea lui Popescu Niculae, ce era mai prieten cu Paltanea Corneliu", se arata in rechizitoriul DNA. Si nu s-a oprit aici. A contactat in mai multe randuri conducerea centrala a SRI, pe motiv ca Breajan "ar fi innebunit", deoarece ii decedasera doi copii intr-un incendiu. Ordinul de trecere in rezerva a parvenit telefonic de la generalul Vasile Lupu, prim-adjunctul directorului SRI de atunci, nimeni altul decat Virgil Magureanu. Numai ca la dosar n-au existat nici un fel de expertize ori investigatii medicale, care sa justifice respectiva masura. Aici ar mai fi de spus ca tragedia cu moartea copiilor s-a petrecut in 1992 si nu in 1999, asa cum a mintit Paltanea. Totodata, Breajan a mai avut in acest interval alti doi copii, regasindu-si echilibrul psihic si o viata normala. Dupa destituirea lui Paltanea din SRI, in urma faptelor de coruptie comise, fostul sau amic a fost reincadrat bine mersi in institutie. S-a pensionat in 2005 cu gradul de colonel.
Razbunarea lui Paltanea
Cu privire la chiolhanurile lui Paltanea finantate de subalternul sau au fost efectuate audieri si in Dosarul nr. 5/P/2004, care are ca obiect cercetarea altor fapte penale, inclusiv de coruptie, savarsite de fostul sef al SRI Prahova.
Mai exact, este vorba despre sustragerea repetata a unor importante cantitati de produse petroliere din Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, controlata pentru o vreme de controversatii frati Crestin, dar mai ales de fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae, ajuns printre primii zece bogati ai tarii. Paltanea directiona zeci de tone de petrol inclusiv spre vila "Caprioara", sub pretul pietei, iar Breajan le revindea in zone din Moldova, in schimbul materialului lemnos. Paltanea a fost arestat preventiv si-apoi pus in libertate. In acelasi dosar s-a mai retinut ca respectivul "isi exercita puterea functiei de sef al Sectiei de Informatii in mod discretionar si chiar abuziv in raport cu subordonatii care nu-i mai erau pe plac". De notorietate in acest sens sunt cazurile ofiterilor Neagu Nita, Mugur Preda, Stefan Popescu, dar mai ales cel al lui Adrian Radu, care a depus mai multe plangeri penale impotriva sefilor sai pentru o seama de abuzuri si incalcari flagrante ale legii.
Lacomia ofiterului corupt
Intre 1997-1998, seful SRI i-ar mai fi cerut lui Breajan 80 de metri cubi de cherestea de brad, motivand ca i-o trimite generalului Dumitru Iliescu, fost sef al SPP, fiindca isi ridica o vila la Mogosoaia. Care general a primit ulterior cel mai inalt grad militar al Romaniei din partea presedintelui Ion Iliescu, al carui consilier a devenit.
In 1998, Paltanea si-a ridicat o vila in localitatea Cheia, zona Valea Neagra, din judetul Prahova, pentru care s-a format un dosar separat. Materialele de constructii i-au fost furnizate tot de credinciosul sau subordonat, in cea mai buna parte fiind obtinute din Moldova, in schimbul produselor petroliere sustrase de la Rafinaria ASTRA. Vizavi de vila colonelului, niste ciprioti au primit si ei materiale de constructie, gratie marinimiei lui Paltanea.
Daca luam in calcul doar scandura, valoarea acesteia s-a ridicat la 80 de milioane ROL. In urma perchezitiei efectuate la domiciliul sefului SRI Prahova s-a constatat ca invinuitul nu detine nici cea mai neinsemnata dovada, precum ca ar fi achitat vreo scandura pentru construirea pretentioasei vile.
Tot in 1998, familia Paltanea a cumparat un imobil cu terenul aferent, pe care s-a apucat sa-l amenajeze. Sef de lucrari a fost numit Dumitru Cucui, un alt subordonat al colonelului, care ar fi trebuit sa se ocupe de cu totul altceva pe banii publici obtinuti drept salariu. De altfel, masinile SRI au fost folosite la ordinul comandantului in repetate randuri, adesea si pe post de taxi cu sofer in uniforma.
Ca sa-l termine definitiv pe Breajan, Paltanea i-a mai trimis si Politia Economica a judetului pe cap - dupa cum reiese din marturiile anchetatorilor -, cu scopul de a-l aresta preventiv. Iata cum mentioneaza rechizitoriul DNA aceasta masinatiune: "Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova a decis cu usurinta trimiterea in judecata a lui Breajan Marin in acel dosar, deoarece puterea invinuitului, col. (r) Paltanea Corneliu, era resimtita si in curtea acestei unitati de parchet". Instanta a dispus restituirea cauzei la parchet, iar procurorul de caz l-a scos mai tarziu pe Breajan de sub urmarire penala.
Sa mai spunem doar ca la aceasta institutie au activat cu brio procurorii Constantin Placinta si Georgeta Buliga, cunoscuti protectori ai Mafiei petrolului din judet.
Spaga sub santaj
Ca sa nu se mai planga ca il costa foarte mult petrecerile sale, Corneliu Paltanea i-a promis lui Marin Breajan ca-i aranjeaza un contract cu ONT Carpati pentru un an de zile. Conditia era una singura: un comision de 30%.
Directorul general al ONT, Mihai Voicu, a incheiat respectivul contract la insistentele sefului SRI Prahova, platind pentru asta, in doua randuri, suma de 37 de milioane ROL. Din care 11,1 milioane au revenit lui Paltanea. O alta mana de ajutor interesata i-a fost intinsa ofiterului sub acoperire, pentru obtinerea preferentiala de produse petroliere de la Rafinaria ASTRA. Directorul general Octavian Nan a fost de acord cu interventia SRI, iar Paltanea s-a ales cu comisionul de rigoare. Ulterior, Breajan a oferit spre vanzare rafinariei o importanta cantitate de tevi de inox, dar afacerea a fost tinuta departe de urechile colonelului, ca sa nu mai fie zeciuita. Datorita abilitatilor sale in ale informatiei, Paltanea a prins totusi de veste, impacarea cu subalternul costandu-l pe acesta din urma o spaga de 60 de milioane ROL.
Inventie romaneasca
In octombrie 1998, Paltanea si-a constrans subordonatul sa-i angajeze fictiv menajera pe care o folosea familia lui si sa o plateasca cu 600.000 ROL/luna. Ceea ce s-a si intamplat, in ciuda faptului ca relatiile dintre cei doi incepusera sa se raceasca. In acelasi rechizitoriu trimis de DNA in instanta se mai face vorbire despre alte cantitati de masa lemnoasa pretinsa moca de Paltanea, cativa porci si alte asemenea, asupra carora nu ne vom mai opri. De subliniat, insa, ramane faptul ca in Romania acestor zile a putut fi creat un ofiter sub acoperire, care sa se ocupe doar de bunastarea proprie si a sefilor sai. Iar acesta sa fie platit din bani publici, ba sa se mai bucure si de o pensie nemeritata.
Infiintarea ZIUA interceptata de oamenii lui Paltanea
In cadrul unei emisiuni televizate de postul N 24, realizata de Doru Braia, Marin Breajan a dezvaluit ca subordonatii lui Paltanea (nu el) ar fi interceptat ilegal in 1994, la vila "Caprioara", o convorbire intre Sorin Rosca Stanescu si Dinu Patriciu, cu privire la infiintarea cotidianului ZIUA. "Mi-am dat seama ca interceptarile telefonice nu au mers la institutie, ci au fost folosite personal de Paltanea. In 2001 am fost in audienta la Mircea Ghiordunescu (fost director adjunct al SRI - n.r.), caruia i-am relatat aceste lucruri, toate ilegalitatile si abuzurile care aveau loc in cadrul Serviciului. Conducerea SRI a stiut tot ce a facut Paltanea, dar situatia s-a musamalizat pana in ziua de azi si se continua", a spus Breajan. Poate nu este lipsit de interes nici faptul ca, in urma cu aproape trei ani, Paul Sarbu, omul de casa al lui Ioan Talpes, l-a contactat pe Niculae Popescu zis Ninel (sluga lui Paltanea), pentru a obtine aceeasi inregistrare a convorbirii dintre Rosca Stanescu si Patriciu.
Urmeaza artileria grea
Pe birourile anchetatorilor DNA se mai afla in faza de finalizare alte dosare de coruptie privind nume grele din SRI si Parchet. Din informatiile noastre ar fi vorba despre fostul loctiitor al directorului SRI, Ion Marin, despre Adrian Tudor, fost sef al SRI Prahova disjuns din Dosarul "Distileria", procurorii Georgeta Buliga, Constantin Placinta (foto), cativa politisti de rang inalt si altii. Din unele surse s-ar parea ca colonelul magistrat Ion Vasilache ar fi fost promovat de la Ploiesti in fruntea parchetelor militare, tocmai pentru a musamaliza aceste spete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.