Investitiile straine directe asigura 72% din exporturile totale ale Romaniei
Industria pielariei si textila va avea o evolutie negativaConstructiile si comunicatiile se numara printre sectoarele din Romania cu cele mai bune perspective de dezvol
Investitiile straine directe asigura 72% din exporturile totale ale Romaniei
Industria pielariei si textila va avea o evolutie negativaConstructiile si comunicatiile se numara printre sectoarele din Romania cu cele mai bune perspective de dezvoltare in perioada 2008-2009, iar investitiile straine directe vor continua sa joace un rol major in specializarea economiei, potrivit UniCredit. Cresterea economica este rapida, iar investitiile sunt alimentate de proiectele mari de infrastructura, sustinute de fondurile structurale europene, se arata intr-un raport al Unicredit privind perspectivele de dezvoltare ale statelor din Europa Centrala si de Est, in intervalul 2008-2009, informeaza Mediafax.
Potrivit UniCredit, investitiile straine directe reprezinta deja 43% din Produsul Intern Brut (PIB) si asigura 72% din exporturile totale ale Romaniei. Printre riscurile mentionate in raport se afla amplificarea dezechilibrelor externe, in contextul reevaluarii generale a riscurilor, la nivel international. In pofida riscurilor, constructiile si comunicatiile sunt printre sectoarele cu cele mai bune perspective de dezvoltare din Romania.
In segmentul industriei prelucratoare, cele mai bune performante vor fi obtinute, potrivit raportului, in industria lemnului si produselor din lemn, produse minerale nemetalice, precum si echipamente electrice si de transport, ca urmare a costului redus al fortei de munca, potrivit standardelor comunitare. Performante bune vor fi obtinute in sectoare precum agricultura, industria petroliera, chimica, masini si echipamente, electricitate, gaze si apa, domeniul financiar si al asigurarilor, sectorul imobiliar si cel hotelier.
In schimb, sectoare traditionale, cum sunt industria pielariei si textila, care au inca un rol important in economie, cu o contributie de peste 10% la valoarea adaugata a economiei, vor avea o evolutie negativa. Stabilizarea semnificativa a mediului macroeconomic, realizata in ultimii cativa ani, a fost stimulata de perspectiva aderarii la UE. PIB-ul Romaniei a avansat in 2006 cu 7,7%, comparativ cu anul anterior. Perspectivele de dezvoltare se mentin favorabile, in pofida unei incetiniri a cresterii consumului si a reducerii contributiei nete a exporturilor. Investitiile vor creste, sustinute de marile proiecte de infrastructura, iar UniCredit anticipeaza pentru 2007 o crestere a PIB de 5,8% si de peste 5% in urmatorii doi ani.
Vulnerabilitatea pe termen scurt a Romaniei este influentata de inrautatirea dezechilibrelor externe, care a determinat agentia de evaluare financiara Standard&Poor's sa revizuiasca perspectiva ratingului Romaniei de la pozitiv la negativ.
Presiunile asupra deficitului de cont curent vor fi generate in mare parte de consumul ridicat, cresterea puternica a investitiilor si o politica bugetara mai relaxata, odata cu apropierea alegerilor parlamentare din 2008. In conformitate cu incetinirea avansului PIB in prima jumatate a anului 2007, cresterea valorii adaugate in industrie a incetinit la 5,9%, de la 6,9% in 2006.Industria prelucratoare va fi principala forta de crestere in 2008-2009UniCredit anticipeaza insa ca ritmul de crestere din industrie se va mentine la un nivel ridicat, determinat de noi proiecte de investitii. La nivelul Europei Centrale si de Est, UniCredit anticipeaza ca principala forta de crestere va fi reprezentata, in 2008-2009, de industria prelucratoare, existand tendinta specializarii in industria de inalta tehnologie. Dezvoltarea sectorului de constructii va fi alimentata, ca si in cazul Romaniei, de infrastructura si renovarea locuintelor, in timp ce industria textila pierde din competitivitate, cu unele exceptii. Sectorul industriei prelucratoare este puternic in special in Europa Centrala si Bulgaria, in timp ce sectorul constructiilor este mai dezvoltat in Europa de Sud-Est si Rusia.
In general, perspectivele de dezvoltare ale regiunii sunt pozitive, dar exista riscuri asociate crizei de pe piata internationala a creditelor, care pot afecta activitatile din constructii sau sectorul bunurilor de folosinta indelungata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.