Deputatii europeni au cazut de acord miercuri, la Strasbourg, intr-o dezbatere pe tema strategiei Comisiei Europene privind romii, ca rasismul si discriminarea fata de aceasta minoritate s-au manifestat tot mai puternic in ultima perioada, insistand
Deputatii europeni au cazut de acord miercuri, la Strasbourg, intr-o dezbatere pe tema strategiei Comisiei Europene privind romii, ca rasismul si discriminarea fata de aceasta minoritate s-au manifestat tot mai puternic in ultima perioada, insistand ca educatia si integrarea romilor in societate sunt prioritati in abordarea problemei acestei minoritati, transmite Rompres. In schimb parerile parlamentarilor europeni au fost impartite in ceea ce priveste modul in care trebuie rezolvata situatia acestei minoritati. Unii deputati si-au exprimat convingerea ca raspunderea ar trebui sa revina statelor membre ale Uniunii care au o importanta comunitate roma, in timp ce altii au considerat ca statele membre ar trebui ajutate de catre executivul european. Comunitatea roma este cea mai numeroasa minoritate in Uniunea Europeana. cu noua milioane de suflete, dar se confrunta totodata si cu cele mai multe discriminari.

Comisarul european pentru relatii externe si politica europeana de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, a fost cea care a raspuns intrebarilor orale ale eurodeputatilor in locul comisarului european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si sanse egale Vladimir Spilda, aflat intr-o vizita in China, insistand ca executivul european este dispus sa faca tot ceea ce este posibil pentru a imbunatati situatia romilor. 'Programele sociale nu sunt suficiente pentru integrarea romilor, deci ar trebui sa ne concentram eforturile pe accesul romilor la aceste masuri, intr-o maniera punctuala, dar aceasta abordare trebuie sa se bazeze pe un angajament pe termen lung al statelor membre', a raspuns comisarul european.

Prezentand propunerile Comisiei Europene pentru anul 2008, dna Ferrero-Waldner a spus ca, in aceasta vara, Comisia va publica o comunicare asupra strategiei revizuite in privinta romilor. Comunicarea se va axa in principal pe problemele cu care se confrunta romii si va fi completata de un document de lucru in care se va vorbi de eficienta acestui program, din punct de vedere politic si legislativ. Totodata, comisarul european a propus organizarea unui forum al romilor cu participare la nivel inalt: reprezentanti ai guvernelor, ai Parlamentului European, ai Comitetului Economic si Social si al Comitetului Regiunilor, carora sa li se alature si reprezentanti ai minoritatii rome.

Europarlamentarul roman Adrian Severin (PSE, PSD) a insistat asupra faptului ca problema romilor este o provocare europeana si, in acelasi timp, o problema sociala si culturala. In opinia sa, Uniunea Europeana trebuie sa aduca fonduri, sa creeze programe si structuri pentru a ajuta autoritatile din statele care au populatii rome. 'Romii nu sunt succesorii vechiului Imperiu Roman si nici locuitorii actualei Rome', a remarcat Severin in interventia sa, exprimandu-si speranta ca executivul european va face pasii necesari in directia solutionarii acestei chestiuni si ca va tine Parlamentul European informat in legatura cu progresele obtinute.

La randul ei, eurodeputatul roman Roberta Alma Anastase (PPE-DE, PD-L), a remarcat ca toleranta reciproca si integrarea multietnica reprezinta principii fundamentale ale UE si ca este nevoie de o viziune coerenta la nivel european. Dna Anastase a insistat pe rolul educatiei, mai ales al educatiei pentru toleranta si si-a exprimat speranta ca dezbaterea va avea ca rezultat decizii ferme si concrete privind ameliorarea situatiei romilor la nivel european.

Votul in privinta strategiei Comisiei privind romii urmeaza sa aiba loc la 31 ianuarie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.