>> Distribuirea mai multor programe si includerea unor functii suplimentare in noul Windows Vista sunt contestate la Comisia Europeana de mai multi dezvoltatori de software.

>> Principalele vizate sunt Internet Explorer, suita Windows Live
>> Distribuirea mai multor programe si includerea unor functii suplimentare in noul Windows Vista sunt contestate la Comisia Europeana de mai multi dezvoltatori de software.

>> Principalele vizate sunt Internet Explorer, suita Windows Live si functia Desktop Search.

>> In iunie anul trecut Microsoft a primit o amenda de 497 milioane de euro, deoarece nu a divulgat informatii pentru dezvoltarea de aplicatii multimedia cu o mai buna interoperabilitate cu sistemele Windows.

Comisia Europeana a inceput analizarea mai multor acuzatii aduse la cunostinta sa in luna decembrie anul trecut, cand compania norvegiana Opera Software ASA (producatoarea browser-ului Opera) a inregistrat o plangere contestand distribuirea gratuita, impreuna cu sistemul de operare Windows Vista, a browser-ului Internet Explorer. Compania in cauza este de parere ca atunci cand un utilizator primeste un soft gratuit, preinstalat, nu mai este tentat sa descarce un altul, distribuit separat. "Microsoft monopolizeaza piata de software nelasandu-i pe ceilalti producatori sa castige mai multi utilizatori si, deci, sa-si dezvolte aplicatiile", se arata intr-un comunicat de presa al Opera Software. "Razboiul" CE-Microsoft nu este la prima batalie. Anul trecut, mai multe firme europene si americane au sesizat autoritatile de la Bruxelles cu privire la faptul ca Microsoft nu divulga informatii esentiale pentru dezvoltarea unor aplicatii cu interoperabilitate mai buna cu sistemul de operare Windows. Dupa o investigatie care a durat cateva luni, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca daca nu obtin informatiile cerute, dezvoltatorii de aplicatii nu-si pot definitiva produsele si nu le pot livra utilizatorilor Windows. In ciuda protestelor venite din partea companiei conduse de Bill Gates, care a declarat ca anumite detalii nu pot fi oferite dezvoltatorilor deoarece au caracter "secret", Microsoft a fost obligata sa plateasca o amenda de 497 de milioane de euro, cea mai mare aplicata vreodata de CE. Acum, o data cu analizarea situatiei browser-ului produs de americani, CE demareaza o a doua investigatie, referitoare la functia Desktop Search incorporata in noile sisteme Vista. Aceasta tehnologie permite gasirea cu usurinta a fisierelor indicate, printr-o cautare ultrarapida, ceea ce inseamna un plus pentru utilizatori. Dar unele companii producatoare de software-uri cu functii similare se plang nu numai de faptul ca livrarea sa la pachet limiteaza utilizatorul la folosirea acestui sistem, dar si de faptul ca Microsoft a construit Desktop Search in asa fel incat alte programe asemanatoare sa nu dea randament de suta la suta la o cautare. Anul trecut Google a sesizat acest lucru, iar in instanta Microsoft s-a angajat sa simplifice lucrurile pentru companiile concurente si sa ofere mai multa documentatie si informatii developerilor.
Raspunsul companiei americane la ultimele doua actiuni ale CE nu a intarziat sa apara. "O sa cooperam cu comisia si vom oferi toate informatiile necesare. Vrem ca Microsoft sa actioneaze in conformitate cu legile Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat de presa al Microsoft.

IE este lider de piata
Daca aruncam un ochi pe mai multe statistici, observam ca Internet Explorer este cel mai utilizat browser la nivel mondial, conducand detasat in fata celorlalte software-uri. Un studiu al W3Schools releva faptul ca la inceputul anului 2003 cele mai folosite browsere erau Internet Explorer 5 (29,3%) si Internet Explorer 6 (55,3%), urmate de Mozilla Firefox (abia lansata - 4%) si Netscape (4%). In decembrie anul trecut, Internet Explorer 5 era inca folosit de 1,7% din utilizatorii globali, IE 6 avea o cota de 33,2% si IE 7 una de 21%. Un mic calcul ne indica ca 55,9 la suta din utilizatorii Windows folosesc browser-ul creat de Microsoft si distribuit impreuna cu sistemul de operare mentionat. In decembrie, Mozilla Firefox era utilizat de 36,3 la suta dintre internauti.

Cine nu vrea IE in Vista
Firefox a devenit un browser foarte indragit de utilizatori deoarece oferea - la momentul lansarii - functii pe care IE nu le avea. La mai mult de doi ani dupa prezentarea Firefox, Microsoft recupera handicapul si prezenta o noua versiune, IE 7, cu functii introduse de Mozilla. Insa, in timp ce Microsoft dezvolta noul software, Firefox a prins elan in randul navigatorilor care pur si simplu vedeau in el un software inovator. Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu Opera, browser-ul dezvoltat de o companie europeana, care la inceput oferea o versiune gratuita, dar care afisa mai multe bannere publicitare ce ingreunau rularea programului, si una cu plata si fara reclame. Acum, cele doua companii fac front comun impotriva gigantului american, acuzandu-l direct de impunerea unui monopol pe piata browser-elor.

Ce programe mai stau la rand
Evident, acesta este doar inceputul. Comisia nu se va limita doar la aceste investigatii. In viitorul apropiat ne putem astepta la inregistrarea unor plangeri impotriva integrarii in programul Windows Vista a unor aplicatii precum suita Live (client de e-mail., programul de mesagerie instanta MSN etc.) si aplicatiile Media Player si Photo Gallery. Ideea este ca majoritatea dezvoltatorilor de software doresc un singur lucru: Microsoft sa livreze programul Windows Vista fara nici o aplicatie de-sine-statatoare "la pachet", acestea din urma putand fi puse la dispozitia utilizatorilor ulterior prin descarcare de pe site-ul companiei. z

Concurenta software-urilor


Tipul programului Cu Windows Independente

Browser Internet Explorer Firefox, Opera, Flock

Client de mail Mail Live Thunderbird,
Pegasus

Mesagerie instanta Live Messenger Yahoo! Messenger,
Google Talk, AIM

Media Player Windows Media Player RealPlayer,
Winamp,
Quicktime, Songbird


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.