Comisia Europeana a perchezitionat ieri mai multi producatori farmaceutici de pe piata europeana, declansand astfel o investigatie asupra unor posibile intelegeri intre companii pentru a intarzia lansarea de alternative generice, mai ieftine, la medi
Comisia Europeana a perchezitionat ieri mai multi producatori farmaceutici de pe piata europeana, declansand astfel o investigatie asupra unor posibile intelegeri intre companii pentru a intarzia lansarea de alternative generice, mai ieftine, la medicamentele originale, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, nu a precizat numele companiilor implicate.
Perchezitiile si investigatia din industria farmaceutica ar putea conduce la acuzarea mai multor companii de formarea unui cartel si la aplicarea unor amenzi semnificative.
Kroes a declarat ca scopul actiunii CE este de a se asigura ca guvernele si pacientii dispun de mai multe produse noi.
"Daca nu sunt fabricate produse inovatoare noi, iar lansarea de medicamente generice, alternative la cele existente, este intarziata, atunci trebuie sa aflam de ce se intampla acest lucru si, daca va fi necesar, sa luam masuri", a spus comisarul european pentru Concurenta.
Grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca a anuntat ca a fost implicat in ancheta, impreuna cu alte companii. Un purtator de cuvant al grupului a declarat ca AstraZeneca coopereaza in totalitate in aceasta investigatie.
Compania franceza Sanofi-Aventis a anuntat de asemenea ca a fost perchezitionata.
Grupul farmaceutic german Merck KGaA a aratat ca nu stie daca a fost implicat in cercetare, in timp ce Bayer Schering Pharma a informat ca nu i-au fost solicitate date referitoare la aceasta ancheta.
Comisia a anuntat ca ancheta a fost initiata din cauza temerilor legate de functionarea necorespunzatoare a concurentei in sectorul farmaceutic.Producatorii ar putea crea bariere pentru competitoriPerchezitiile vor arata daca producatorii au creat bariere pentru competitori, daca au utilizat necorespunzator drepturile asupra patentelor, daca s-au implicat in "litigii ofensatoare" sau daca au profitat de pozitia lor dominanta de pe piata.
"Concurenta puternica in acest sector este esentiala pentru consumatori, intrucat aceasta asigura atat accesul la medicamentele de ultima generatie, cat si valorificarea banilor cheltuiti cu sanatatea, programele private de sanatate si din sectorul serviciilor medicale de stat", se arata intr-un comunicat al CE. Oficialii UE estimeaza ca vor anunta rezultatele preliminarii la sfarsitul acestui an si ca vor realiza un raport complet in primavara anului 2009. Comisia a aratat ca a perchezitionat companiile, intrucat patentele, litigiile si acordurile sunt prin natura lor confidentiale.
"Asemenea informatii pot fi ascunse sau distruse cu usurinta. De aceea, inspectiile au fost considerate adecvate", se precizeaza in comunicatul CE. CE a subliniat faptul ca numarul de medicamente noi lansate pe piata a scazut. Astfel, daca in perioada 1995-1999 au fost lansate anual 40 de molecule noi, aceasta cifra a scazut la 28 intre anii 2000 si 2004. Comisia a efectuat deja investigatii in sectoarele energiei, serviciilor financiare si telecomunicatiilor. Aceasta este prima investigatie din sectorul farmaceutic care incepe cu perchezitii.Sanofi-Aventis, in atentia Comisiei de la BruxellesCorporatia franceza Sanofi-Aventis, numarul patru pe plan mondial in domeniul farmaceutic, este subiectul unei anchete a Comisiei de la Bruxelles privind laboratoarele sale si a primit deja o vizita a reprezentantilor Comisiei, a aratat un purtator de cuvant al grupului de firme. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, citand agentiei AFP, Comisia Europeana a initiat o ancheta cu privire la posibile aranjamente si abuzuri ale liderilor pe piata de farmaceutice si in acest scop a inceput controlul diferitelor companii de profil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.