Incurajat de SUA, guvernul bulgar vrea sa amine construirea unui gazoduct rusesc.

Bulgaria doreste sa amine semnarea acordului de constructie a gazoductului South Stream, din cauza disputei pe care o are cu Rusia in privinta propriet
Incurajat de SUA, guvernul bulgar vrea sa amine construirea unui gazoduct rusesc.

Bulgaria doreste sa amine semnarea acordului de constructie a gazoductului South Stream, din cauza disputei pe care o are cu Rusia in privinta proprietatii asupra conductei. Ministrul bulgar al Energiei si Economiei a anuntat ca este posibil ca acordul dintre Gazprom si Bulgargaz sa nu se mai incheie cu ocazia vizitei de pe 18 ianuarie a presedintelui Vladimir Putin la Sofia, asa cum era prevazut. In prezent, Sofia are de ales intre varianta de a pastra proprietatea asupra portiunii de pe teritoriul Bulgariei a gazoductului si cedarea acesteia catre Gazprom, care va urma insa sa plateasca Bulgariei taxe de tranzit. Potrivit presei bulgare, amabasadorul SUA la Sofia a facut un apel la pastrarea de catre guvern a proprietatii asupra portiunii respective a gazoductului. South Stream este considerat un rival al gazoductului Nabucco, care ocoleste teritoriul Rusiei. Proiectul Nabucco, la care este parte si Romania, este sustinut de UE si de SUA. In prezent, Gazprom si italienii de la ENI, constructorii South Stream, studiaza fie o ruta prin Romania, fie una prin Serbia. In acest fel, proiectul South Stream devine pentru Rusia o arma de santaj si de creare a unor dispute energetice intre tarile europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.