Credinta. Lacasul de cult din Brad era locul preferat al legionarului Cum intri in biserica, la loc de cinste, pe peretele din dreapta, pictura lui Avram Iancu pazeste intrarea. Daca treci de el, de pe urmatorul perete te privesc ochii vigilenti ai
Credinta. Lacasul de cult din Brad era locul preferat al legionarului Cum intri in biserica, la loc de cinste, pe peretele din dreapta, pictura lui Avram Iancu pazeste intrarea. Daca treci de el, de pe urmatorul perete te privesc ochii vigilenti ai lui Horea, Closca si Crisan. In acest "cuib de patriotism", intr-o casa din apropiere a locuit cativa ani Horia Sima, Comandantul Miscarii Legionare. In ?34 a fost ridicat pridvorul bisericii purtand insemnele Legionare, cimentate ulterior, iar in ?36 la sfintirea bisericii a participat si un grup de tineri legionari. Aproape, cum zic ardelenii, la vreo 30 de kilometri de Deva se afla municipiul Brad. In biroul sau, preotul ne spune povestea sfantului locas: "Biserica s-a ridicat in ?33 pe o mai veche biserica, construita in 1787. S-a cladit peste oasele Protopopului Nicolae Mihaltan, care a participat la inmormantarea lui Avram Iancu. Mormantul sau a fost mutat acum, dar oasele au ramas inca sub biserica". Vazand ca suntem nerabdatori sa vizitam biserica, parintele ne conduce printre cruci spre intrare: "La noi la moti, cimitirul trebuie neaparat sa fie in jurul bisericii. Cimitirul nostru se intinde pe deal cam vreo cinci hectare si la fiecare Paste, seara, oamenii aprind cate o lumanare la fiecare. Noaptea aceea este cat o mare de lumanari!". Svastica cimentata din pridvorul bisericii La intrarea in curtea bisericii, pe dalele pridvorului sta scris anul 1934, iar deasupra cifrelor sunt doua pete de ciment. Un batran ne explica imediat: "Pai, pridvorul l-au facut legionarii in ?34. Iar jos, pe ciment, era svastica. Evident ca a fost cimentata dupa". Mosul continua: "Apai, Horia Sima a stat aici prin ?30. A fost profesor de filosofie la liceul de la noi. A stat in gazda la familia Florea si s-a si casatorit cu fata familiei, Elvira! Dupa, obisnuia sa vina in vacante cu sotia la Brad", ne lumineaza mosu?. Batranul stie de ce legionarii au ales acest loc de Romanie: "Noi inca suntem mandri ca suntem romani. Noi, motii, inca suntem patrioti si o sa fim mereu. E exact cum a zis si Avram Iancu: Unicul dor al vietii mele este sa-mi vad natiunea mea fericita! Dar eu nu mai apuc, ca-s batran!".


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.