Administratorii cu mai mult de 20% din piata pensiilor private obligatorii nu trebuie sa participe la distribuirea aleatorie a romanilor nehotarati pentru a evita monopolizarea pietei de catre primii doi jucatori, care au deja peste o treime din piata, a anuntat Aviva intr-o scrisoare deschisa. "Piata pensiilor private din Romania este hiperconcentrata, deoarece romanii au fost asaltati de cele 18 fonduri de pensii obligatorii fara sa cunoasca bine sistemul, astfel ei s-au orientat catre companiile cele mai cunoscute", a precizat, ieri, pentru NewsIn directorul de vanzari al Aviva Fond de Pensii, Marius Mocanu. El considera ca arbitrul pensiilor private ar trebui sa ia o masura concreta in acest sens dupa data de 25 ianuarie, cand are loc validarea oficiala a participantilor.
Primii doi administratori au cote de piata de peste o treime, respectiv un sfert din totalul pietei. Aceste companii au reusit sa isi transfere pozitia dominanta de pe piata asigurarilor generale si a asigurarilor de viata pe noua piata a pensiilor private, se arata in scrisoarea deschisa trimisa de Aviva catre CSSPP, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Şanse si catre membrii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Aviva crede ca este in interesul public ca pe piata pensiilor private din Romania sa activeze mai multi participanti importanti si nu doar doi. "De aceea propunem ca orice companie cu o cota de piata de peste 20% sa nu participe la loteria initiala sau la oricare alta loterie ulterioara. Participantii la loterie ar urma sa fie alocati celorlalti 16 administratori, intarind astfel competitia pentru primele doua locuri", se arata in scrisoare. Legea 411/2004 prevede ca aceste persoane sa fie orientate catre fondurile existente in baza cotei de piata obtinute in urma numarului de adeziuni primite. Aviva propune asadar ca spiritul Legii 411/2004 sa fie pastrat printr-o distribuire bazata pe cota de piata, dar considera ca metoda ar trebui modificata "pentru a reduce ingrijorarile cu privire la concentrarea pietei prin excluderea oricarui jucator cu o cota de piata mai mare de 20%".