Panica a pus stapanire pe investitori
BET-FI a strapuns suportul de 65 de mii de puncte
Chisu: "A cumpara acum e ca si cum ai prinde un cutit care cade"Scaderile foarte ample din sedinta de ieri, pe fondul unei lichiditati mai bune, vin sa
Panica a pus stapanire pe investitori
BET-FI a strapuns suportul de 65 de mii de puncte
Chisu: "A cumpara acum e ca si cum ai prinde un cutit care cade"Scaderile foarte ample din sedinta de ieri, pe fondul unei lichiditati mai bune, vin sa confirme banuielile brokerilor ca in sedinta de marti am asistat la un simplu rebound. Toti indicii au suferit deprecieri foarte mari, de peste 4,50%. Indicele societatilor de investitii financiare a fost cel mai afectat de scaderile de ieri, suferind o corectie de 5,19%.
Preturile au scazut foarte mult, ajungand pana la valorile de la sfarsitul anului 2005 - inceputul lui 2006.
"Şedinta de ieri este o dovada in plus ca cea mai buna corelare cu pietele externe este cea emotionala - panica. Inca din deschiderea sedintei am reactionat la rezultatele foarte proaste pe care le-au avut americanii, scaderile s-au accentuat pe parcursul sedintei. Sper deosebire de alte zile am avut si cumparatori, s-au facut volume mai bune. Acest lucru arata ca mai sunt investitori care privesc fundamental lucrurile si investesc pe termen lung", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
"Scaderile foarte ample de ieri sunt efectul a ceea ce s-a intamplat marti pe pietele europene, americane si asiatice. Asistam, asadar, la o mimica a comportamentului investitional, pentru ca, fundamental, actiunile sunt bune. Este greu de estimat ce se va intampla atat pe termen foarte scurt, in urmatoarele zile, dar si pe termen lung. Daca vom asista la o stabilizare a economiei, vom putea sa ne asteptam la rezultate mai bune si la Bursa", a declarat pentru Curierul National Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.BET-FI la 55.000 de puncte?"A cumpara actiuni pe astfel de scaderi e ca si cum ai prinde un cutit care cade. Unii mai reusesc, altii nu. Cam asa priveste lumea Bursa romaneasca in aceasta perioada. Tehnic vorbind, a fost exact cum spuneam si acum cateva zile. Marti am asistat la un rebound, o intoarcere usoara, dar suportul nu a rezistat si preturile s-au dus sub el. S-ar putea sa asistam in continuare la scaderi importante", a explicat Chisu.
Brokerii se feresc sa mai dea cifre sau sa faca estimari. "Cred ca indicele financiar are sanse mari sa mai scada si sa ajunga in jurul pragului de 55.000 de puncte. Daca si americanii vor mai continua sa scada in acelasi ritm, in termen foarte scurt, s-ar putea sa ajungem foarte jos", ne-a explicat un broker.
Din punct de vedere tehnic, BET-FI a strapuns pragul de 65 de mii de puncte. "Urmatorul prag este cel de 55 mii de puncte, dar eu cred ca cel de 65.000 este foarte puternic si nu cred ca va scadea atat de mult. Preturile se afla deja la nivelurile de la sfarsitul anului 2005 - inceputul anului 2006. Cel mai important factor este cel emotional, mai ales legat de pietele din jurul nostru. Şi vecinii nostri au avut scaderi ample, bulgarii s-au depreciat cu 10 procente ieri, in timp ce Bursa din Viena a pierdut cam 4 procente. Asistam la o discrepanta intre valoarea bursiera si adevarata valoare a unor emitenti, practic vorbim de o decuplare", ne-a declarat Adrian Caramiha, SSIF Broker Cluj.Strainii vand din motive de precautieDesi actiunile au ajuns la preturi foarte mici, ordinele de vanzare sunt mari. "In ciuda faptului ca actiunile s-au ieftinit foarte mult, apar in continuare foarte multe ordine de vanzare din motive de precautie. Sunt fonduri straine, mari, carora nu le pasa prea mult de asta, si din motive de siguranta prefera sa iasa", ne-a explicat Mihai Chisu. "La un moment dat va trebui sa ne decorelam de bursele externe si nici nu trebuie sa gandim ca nu vor intra cumparatori. Trebuie sa fim constienti ca sunt si bani care vor intra pe companii bune. Odata ce va trece aceasta panica, lumea se va linisti, n-o sa se mai vanda in nestire. Cea mai sanatoasa evolutie va fi cea de consolidare usoara, de linistire, urmand ca mai tarziu sa avem cresteri mai ample", a mai spus acesta. "Vand si strainii, dar si romanii. Cei speculatori se uita sa iasa. Practic, in astfel de situatii, daca esti speculator, mai bine iesi si astepti sa se confirme ceva", a declarat Barbulescu.Rezultatele bune ale SIF nu au animat piataDesi saptamana trecuta brokerii credeau ca raportarea unor rezultate financiare bune ale emitentilor va mai reduce din panica, s-a demonstrat ca acestea nu au mai avut forta sa insufle optimism in piata. Asadar, se confirma ideea ca legatura emotionala cu bursele externe afecteaza mai mult decat elementele fundamentale.
Societatile de Investitii Financiare au raportat rezultate bune la final de 2007. SIF Banat-Crisana (SIF1) a obtinut anul trecut un profit net preliminat de 122,9 mil. lei, cu 48% mai mare decat in 2006. SIF Muntenia a inregistrat un profit de 65,646 milioane de lei.
Totusi, aceste date nu au ajutat cu nimic, acest segment inregistrand cele mai mari pierderi.
"Rezultatele financiare anuntate de SIF nu au animat piata. Se pare ca sentimentul negativ cu care s-a inceput a fost mai puternic si a dominat toata sedinta", ne-a mai spus Adrian Caramiha.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.