>> Dezvoltarea rapida a sectorului serviciilor de paza in Rusia ilustreaza concret obsesia cetatenilor ei pentru securitate.

In cursul ultimilor ani, in Rusia s-a dezvoltat o imensa piata de servicii si locuri de munca in sectorul paza si
>> Dezvoltarea rapida a sectorului serviciilor de paza in Rusia ilustreaza concret obsesia cetatenilor ei pentru securitate.

In cursul ultimilor ani, in Rusia s-a dezvoltat o imensa piata de servicii si locuri de munca in sectorul paza si securitate. Potrivit ministerului muncii este vorba de 3,5 milioane de angajati in acest sistem, echivalentul a 300 divizii militare.
Agentii de securitate sunt pretutindeni, in pasajele subterane, in magazine, scoli, spitale, iar numarul lor enorm dezvaluie existenta unei societati, unde fiecare se teme de vecin si este gata sa plateasca pentru ceea ce de fapt este iluzia unei sigurante.
In prezent, meseria de agent privat de securitate este una dintre cele mai cautate, ziarele si revistele debordand de anunturi care ofera astfel de posturi. Mii de barbati intre 20 si 50 de ani dau curs ofertelor si, dupa o primire standard "bine ai venit in securitate, baiete!" insotita de o viguroasa strangere de mana, ei se alatura celor considerati - fara a exagera -, drept "o armata".
Ierarhia este foarte stricta si depinde de natura, prestigioasa sau nu, a sarcinilor de indeplinit, de salariu si de riscurile incluse. Schematic, o piramida la baza careia se afla paznicii de tot felul, unde se angajeaza fosti militari. Urmeaza paznicii de zi de la case de schimb, cazinouri, scoli, magazine, banci, aeroporturi, gari, stadioane, statii de metrou, care supravegheaza totul cu ajutorul sistemelor computerizate.
Categoria superioara cuprinde diverse grupuri de interventii, insotitori de blindate transportoare de fonduri, de valori, pe calea aerului, terestra sau pe apa. Aici recrutarea este exigenta, cerandu-se o experienta in armata sau politie si capacitatea de a manui o arma. Angajarile se fac cu prioritate din randurile fostilor agenti din unitati speciale ale ministerului apararii, de interne, ale represiunii traficului de droguri.
In varful piramidei descoperim elita securitatii - garzile de corp, detectivii privati si specialisti in siguranta economica a bancilor si intreprinderilor, insarcinati cu vanarea debitorilor si asigurarea negocierilor pentru evitarea de procese. Pentru a obtine o astfel de munca sunt indispensabile referintele si o solida experienta. Adesea, angajatii sunt fosti spetnaz (membrii unitatilor speciale) sau sportivi profesionisti specializati in sporturi de lupta. Sau ofiteri din criminalistica, specialisti in filaj sau in lupta contra crimei organizate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.