Un serial de filmulete a caror durata variaza intre 15 secunde si 4 minute face turul internetului. Se numeste "Speechless" si poate fi urmarit atat pe site-ul de baza, www.speechlesswithoutwriters.com, dar si pe www.youtube.com sau www.UnitedHollywo
Un serial de filmulete a caror durata variaza intre 15 secunde si 4 minute face turul internetului. Se numeste "Speechless" si poate fi urmarit atat pe site-ul de baza, www.speechlesswithoutwriters.com, dar si pe www.youtube.com sau www.UnitedHollywood.com fiind preluat de o multime de bloguri. In aceste filmulete in alb-negru, personalitati ca Woody Allen, Sean Penn, Susan Sarandon, Laura Linney, Tim Robbins, Jane Fonda, James Franco, Julia Luis-Dreyfuss, Jay Leno, Martin Sheen si multi altii joaca in favoarea scenaristilor, imaginand situatii care sa-l convinga pe spectator ca fara scenarist nu exista cinema. Daca Woody Allen, in episodul 20, sta pe un fotoliu si soarbe din ceai, privindu-ne mut (miscarile lui fiind punctate de rasete din off), Sean Penn in episodul trei spune ceva, dar nu-l auzim pe el, ci doar zgomote de fundal cu pasarele. Susan Sarandon si Chazz Palminteri discuta aprins, cu tipete si lacrimi (episodul 14), dar cuvintele lor sunt doar "bla, bla, bla". Distributia din "Ugly Betty" alege o modalitate mai serioasa: privirea sobra, direct in camera, fara un gest, fara nici un zambet, doar cu un ceas ticaind pe fundal. "Buna, numele meu este Laura Linney si sunt actrita." "Buna, Laura!" - asa incepe, ca la adunarile Alcoolicilor Anonimi, episodul 11.
Ideea serialului le-a venit regizorului George Hickenlooper si scenaristului Alan Sereboff chiar din prima zi de greva a Sindicatului Scenaristilor (SAG), cand, aflandu-se printre manifestanti, si-au dat seama ca potentialul creativ al colegilor putea fi folosit in avantajul grevei. La inceput, ideea era simpla: actorii din primul esalon de la Hollywood, care scriau pe hartii de carton cuvantul "speechless" / "fara vorbe, fara grai", "mut". Conceptul a prins aripi, mai ales ca inca de la inceput lista actorilor dornici sa filmeze era foarte mare. Dupa o singura zi de filmare, actorii doreau sa faca mai mult, asa ca probele ("screen tests") s-au transformat in improvizatii si apoi in scurte momente sau in scene de sine statatoare. Ideea proiectului "Speechless" nu e noua. In anii '60, Andy Warhol a realizat seria numita "Screen Test", in care vedete sau oameni obisnuiti stateau stana de piatra in fata aparatului de filmat si erau rugati sa nu clipeasca. Salvador Dali, Jonas Mekas, Bob Dylan, Allen Ginsberg si Lou Reed s-au numarat printre cei filmati.
Pana acum s-au realizat 31 de episoade din "Speechless", cel mai recent fiind lansat pe 14 ianuarie. Desi circula zvonul ca au reinceput discutiile dintre scenaristii grevisti si sindicatul producatorilor, un anunt oficial nu a razbatut inca in presa americana. Ultima veste e tot proasta: cinci mari studiouri americane au anulat in ultimele zile zeci de contracte. E vorba de ABC, CBS Paramount, Fox, Universal si Warner Brothers, cel mai mare numar de contracte anulate - 30 - inregistrandu-se la ABC. Cei ramasi fara slujba sunt mai ales scenaristi, producatori si regizori care dezvoltau sau asteptau noi proiecte, luna ianuarie fiind sezonul episoadelor-pilot. Printre cei ale caror contracte au fost anulate se numara si actorul Hugh Jackson, care intentiona sa produca un nou serial pentru CBS.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.