Multitudinea de planuri pe care isi desfasoara activitatea in acest an Comitetul Olimpic si Sportiv Roman nu pare a fi o problema pentru conducerea forului. Chiar daca in centrul atentiei se afla definitivarea lotului care ne va reprezenta la Jocuril
Multitudinea de planuri pe care isi desfasoara activitatea in acest an Comitetul Olimpic si Sportiv Roman nu pare a fi o problema pentru conducerea forului. Chiar daca in centrul atentiei se afla definitivarea lotului care ne va reprezenta la Jocurile Olimpice de la Beijing, ce vor avea loc intre 8 si 24 august, sefii COSR se descurca cu succes, cel putin pentru moment, atat cu pregatirea "terenului" pentru candidatura depusa deja la gazduirea "Micii Olimpiade" de iarna din 2013 si definitivarea Complexului Olimpic de la Izvorani, cat si cu perfectarea unor relatii diplomatice cu tari interesate sa investeasca in primul rand in infrastructura bazelor sportive de la noi. Pentru a afla amanunte vizavi de aceste aspecte am stat de vorba cu Octavian Morariu, presedintele COSR, chiar la sediul Holdingului pe care il conduce.

In biroul sau simplu, dar elegant - unde masura nivelului inalt al afacerilor cu care se ocupa o dau doar peretii tapetati cu cateva dintre desenele tehnice ale ultimelor complexuri comerciale (de genul Carrefour sau Bricostore), cartiere rezidentiale si hoteluri ultramoderne, pe care firma sa le-a construit, sau sunt in faza de proiect, si pe care urmeaza se le comercializeze -, Octavian Morariu ne-a oferit cateva repere importante legate de miscarea olimpica din Romania la acest inceput de 2008.

Previziunile pesimiste vizavi de prezenta Romaniei la Jocurile Olimpice de la Beijing mai sunt de actualitate la acest inceput de an?
Deocamdata tot ceea ce pot sa spun este ca suntem in grafic la toate capitolele, inclusiv in ceea ce priveste numarul de sportivii care au obtinut deja calificarea. Avem 71 de performeri care si-au asigurat prezenta la Beijing, cam la fel ca inainte de Atena (n.r. - JO din 2004), in aceasta perioada, si mai sunt inca o serie de competitii unde se mai poate obtine accesul la Olimpiada. Remarc aici ca, pentru prima data in istoria participariii Romaniei la o editie a Jocurilor Olimpice, avem un reprezentant la tir cu arcul (n.r. - Alexandru Bodnar). In plus, avem nu mai putin de trei echipe la jocuri - handbal, polo si volei - care au sanse mari de a ajunge la Beijing. si ma refer in primul rand la handbal si polo care isi joaca sansa calificarii acasa, in fata propriilor suporteri. Handbalistele au culoarul cel mai favorabil dintre sporturile noastre de echipa ramase in carti pentru calificarea la Olimpiada si, in plus, au conditii de pregatire de exceptie. Prin urmare, riscam, intre ghilimele fie spus evident, sa avem o delegatie mai mare decat la Atena. Ramane sa vedem la fata locului si calitatea acestei delegatii, care se va reflecta in numarul de medalii.
Exista pericolul aparitiei unor probleme financiare in conditiile unui lot foarte numeros?
In nici un caz. Deocamdata, pentru a stimula sportivii, de la inceputul acestui an am marit primele olimpice de la 700 la 1.000 de lei noi. In plus, conditiile oferite pentru pregatire sunt de cel mai inalt nivel.
Vor fi bani pentru premieri in cazul unei "avalanse" de medalii?
Suntem pregatiti sa oferim anul acesta poate cele mai mari premieri acordate vreodata. Deja au fost aprobate de Guvern grilele de premiere pentru medaliile olimpice, adica 35.000 de euro pentru aur, 28.000 de euro pentru argint, si 21.000 de euro pentru bronz, iar Comitetul Olimpic va da, din surse proprii, cate 10.000 de euro in plus pentru medaliile de aur. De asemenea, va fi la latitudinea mea sa dublez premiile pentru campionii olimpici si o voi face fara nici o exceptie. Ca fost sportiv de performanta (n.r. - jucator de rugby) consider ca aurul olimpic este cel mai important trofeu care poate fi obtinut intr-o cariera sportiva si merita cea mai inalta consideratie. Evident, va fi nevoie de inca o hotarare de guvern care sa certifice aceasta suplimentare, dar sunt convins ca nu va exista vreo impotrivire din partea cuiva. Prin urmare, un roman care va urca pe cea mai inalta treapta a podiumului la Beijing va obtine cel putin 80.000 de euro, adica printre cele mai importante recompense oferite la aceste Jocuri Olimpice. Parca rusii dau mai mult decat noi, in jur de 100.000 de euro si poate alte state de genul Bahrain sau Thailanda.
Cum va descurcati si cu pregatirea concomitenta a Jocurilor de vara de la Beijing, care sunt peste o jumatate de an, si a proiectului legat de organizarea Micii Olimpiade de iarna in 2013, unde primele teste trebuie trecute peste cateva luni?
Tratam Mica Olimpiada cu multa seriozitate in continuare pentru ca face parte dintr-un program complex de relansare a sporturilor de iarna. La Valencia (n.r. - unde la finalul anului trecut a avut loc Adunarea Generala a Comitetelor Olimpice Europene) toti cei prezenti au fost impresionati de proiect. Ca sa nu mai spun ca multi dintre presedinti nu aveau habar de potentialul nostru in ceea ce priveste sporturile de iarna si au ramas surprinsi de ceea ce exista la ora actuala la noi. Ofertele concrete pe care le-am primit pentru relansarea disciplinelor albe din Romania au venit din partea austriecilor. De altfel, in luna mai va veni o misiune puternica din Austria, una dintre tarile cu cele mai inalte tehnologii privind sporturile albe, care va studia potentialul bazelor deja existente in Romania si va alcatui un plan de investitii in infrastructura.
Investitori locali exista?
Da. M-am intalnit chiar zilele trecute cu George Copos, care m-a anuntat ca are deja un master-plan care vizeaza in primul rand montarea unor instalatii de zapada artificiala, nu tunuri, pe toate partiile din Poiana. In plus, se gandeste sa amenajeze doua partii noi catre Rasnov.
Una dintre bazele care mai are nevoie doar de mici retusuri pentru a fi omologata si a gazdui competitii internationale de marca este cea de schi fond si biatlon de pe Valea Rasnoavei. Din pacate, din cauza ca nu exista un protocol intre Ministerul Apararii, care administreaza locatia, si Primaria Predeal, care ar putea investi in modernizare, baza ramane inaccesibila pentru marile competitii. Va veti implica in rezolvarea problemei?
Cunosc problema de pe Valea Rasnoavei si mi-am propus sa discut pe aceasta tema cu domnul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, dar nu pot avea decat rolul de mediator. Contez pe puterea de intelegere a superiorilor, care sunt convins ca vor realiza importanta dezvoltarii acestor discipline la noi, dar precizez ca nu ne vom crampona de baza de schi fond - biatlon de pe Valea Rasnoavei care, in final, reprezinta doar o varianta. Primarul din Rasnov este extrem de interesat sa amenajeze un circuit de schi fond si bialton in propria urbe, iar noi ii vom sprijini pe cei mai deschisi si clarvazatori. Nu vom ramane blocati intr-o situatie, asta este foarte clar.
Va multumesc si mult succes!

60 DE SECUNDE
Loturile nationale, invitate la Izvorani
Ce veti face daca nationala feminina de handbal va ajunge la Beijing si va castiga titlul olimpic?
Abia astept sa recompensez o medalie de aur la handbal! Sincer, cred ca fetele antrenate de Gheorghe Tadici au sanse mari de a ajunge la Beijing si nu cred ca ar fi o utopie sa ne gandim la titlu. Nu este deloc de neglijat faptul ca podeaua salii sporturilor de la Izvorani este identica cu cea de la Beijing si a fost deja probata de Gheorghe Tadici cu echipa de club, inainte de calificarea in faza a doua a Ligii Campionilor.
Pentru ca a venit vorba de Izvorani, echipa de polo va avea vreo sansa de a se pregati in piscina de acolo in caz de calificare la JO?
Personal, sper ca da. Termenul final de predare este 15 aprilie.
Nu-i mult prea departe de termenul stabilit initial, toamna trecuta?
Nu ne-am dat seama de la inceput de complexitatea lucrarii, care s-a dovedit a fi cea mai grea de la Izvorani. Rezultatul va fi insa pe masura asteptarilor. Tavanul este la o inaltime generoasa si gratie volumului mare al incaperii sportivii vor putea respira foarte bine. Speram ca Vlad Hagiu, antrenorul nationalei de polo, si elevii sai sa-si efectueze aici ultimul stagiu de pregatire inainte de plecare spre capitala Chinei, in cazul in care evident vor obtine calificarea.

"Acum este mai putin plauzibila o medalie la Olimpiada la haltere, pentru ca ne bazam pe Calancea, care a fost insa gasit dopat. Sa fim realisti, este imposibil sa aducem o medalie. Ideea este sa luam copii tineri, in perspectiva JO 2012."
Nicu Vlad, presedinte FR Haltere

"Cred ca se vor obtine medalii si la Beijing, pentru a ne da speranta ca va fi si mai bine la Londra, in 2012. Ma gandesc si la fotbal, sport olimpic. si Romania poate sa fie reprezentata la Londra de cei mai buni fotbalisti sub 21 de ani."
Octavian Belu, presedinte ANS

"Obiectivul este obtinerea a doua medalii. Noi am spus sa luam una de aur si una de argint, dar, daca vor fi doua de aur, va fi foarte bine. Cu lotul de fete pe care il avem si cu potentialul lor, eu zic ca este un obiectiv realizabil."
Ioan Dospinescu, presedinte FR Canotaj


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.