L.A. Weekly considera 15 ianuarie 2008 o data care va ramane infama in istoria Premiilor Oscar. Iulia Blaga
Filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", care reprezenta propunerea Romaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film strai
L.A. Weekly considera 15 ianuarie 2008 o data care va ramane infama in istoria Premiilor Oscar. Iulia Blaga
Filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", care reprezenta propunerea Romaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, nu se afla pe lista scurta, de noua titluri, anuntata pe 15 ianuarie, titluri din care se vor cunoaste, pe 22 februarie, cei cinci nominalizati. Filmele straine considerate cele mai bune de membrii Academiei Americane de Film sunt: "The Counterfeiter" de Stefan Ruzowitky (Austria), "The Year My Parents Went on Vacation" de Cao Hamburger (Brazilia), "Days of Darkness" de Denys Arcand (Canada), "Beaufort" de Joseph Cedar (Israel)a "La Sconosciuta" de Giuseppe Tornatore (Italia), "Mongol" de Sergei Bodrov (Kazahstan), "Katyn" de Andrzej Wajda (Polonia), "12" de Nikita Mihalkov (Rusia) si "The Trap" de Srdan Golubovic (Serbia). Vestea nealegerii lui "432" pe aceasta lista scurta a cazut ca fulgerul nu doar asupra echipei filmului, a ICR New York (responsabil cu promovarea filmului in SUA, alaturi de distribuitorul american IFC Films), dar si asupra criticilor americani de film, care in ultima perioada au sustinut intens "432", considerandu-l unul dintre cele mai bune filme (americane si straine) ale anului. Acestia contesta lista scurta a Academiei Americane de Film, lista care tradeaza regulamentul invechit de selectie si neseriozitatea membrilor Academiei. Cristian Mungiu marturisea "R.l." la Berlin, inainte de a primi cele doua premii (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor) ale Academiei Europene de Film, ca e destul de sceptic in legatura cu nominalizarea la Oscar, pentru ca in marea lor majoritate votantii sunt pensionari, care pe de o parte nu reusesc sa vada toate filmele, iar pe de alta pot avea, din pricina varstei si a orizontului lor cultural, putina toleranta despre un film care vorbeste despre avort.
"Cum se spune Scandalul Oscarului in romana?"
Cel mai virulent atac impotriva Academiei Americane de Film vine din partea publicatiei "L.A. Weekly", care in editia electronica titreaza, sub semnatura apreciatului critic Scott Foundas, "Cum se spune 'Scandalul Oscarului>> in romana?". "15 ianuarie 2008 - o data care va ramane infama in istoria Premiilor Oscar", asa incepe articolul care demonstreaza pe trei pagini si jumatate ca dintre filmele exceptate pe nedrept de membrii Academiei ("Persepolis", "Silent Light", "Secret Sunshine" sau "Belle tojours"), filmul lui Mungiu era de departe "cel mai aclamat film strain al anului", "o atractie a tuturor festivalurilor din lume", comparandu-l cu "Farmecul discret al burgheziei", "Z", "Fanny&Alexander" sau "Totul despre mama mea" (filme care au luat Oscarul pentru film strain). Sunt amintite insa si numele lui Godard, Michael Haneke, Wong Kar-Wai sau Abbas Kiarostami, care n-au avut o singura nominalizare in toti cei 51 de ani de cand se da acest premiu. Mai interesant e insa ce spune Scott Foundas despre procesul de votare: "E al doilea an cand Academia urmeaza un proces de nominalizare in doua faze - o incercare, spunea presedintele Academiei, Sid Ganis, in 2006, de 'a vedea daca le permitem membrilor ocupati sa participe la procesul de nominalizare fara a-i sili la luni intregi de proiectii>>. Intre timp, la aceste 'luni intregi de proiectii>> continua sa participe in numar mare membrii care au cel mai mult timp la dispozitie: pensionarii. si din aceste cateva sute de membri multi nu reusesc sa vada un minim de filme cerute pentru a putea vota".
Regulamentul dupa care s-a votat a avut o prima faza in care mai multe sute de votanti din Los Angeles au ales dintre cele 63 de filme o lista scurta de noua titluri. In a doua faza, un comitet format din 10 membri alesi la intamplare dintre cei de la faza intai si inca 10 invitati din New York si Los Angeles aleg dintre cele noua titluri cinci nominalizari.
Desi IFC Film a centrat campania de promovare pe nominalizarea la Oscarul pentru film strain, "432" este eligibil si la celelalte categorii, dar are doar o saptamana de rulare intr-un singur cinematograf din Los Angeles. Cristian Mungiu crede ca nu are sanse. Criticul de film Alex Leo serban crede si el ca alte sanse la alte nominalizari nu mai exista. El spune ca filmul a luat tot ce se putea lua in Europa, iar nominalizarea la Globul de Aur (premii acordate de presa straina de la Hollywood) era tot ce putea cuceri pe noul continent.

Lista neagra
"Lista scurta" tradeaza intr-adevar varsta si gusturile votantilor. "Katyn" nu e nici pe departe printre cele mai bune filme realizate de Andrzej Wajda, dar e un film de Wajda. Acelasi lucru se poate spune si despre filmul lui Nikita Mihalkov. Filmul austriac este a n-spea poveste clasica despre lagarele de concentrare naziste, la fel cum e filmul israelian "Beaufort" in privinta razboiului israelo-palestinian, care si el e un film OK, dar lipsit de stil. Pentru a fi corecti politic, votantii au ales un film din Serbia si unul din Kazahstan, dar si filmul unui cunoscut al lor, Giuseppe Tornatore, care trateaza pe jumatate tot despre Est. La fel de surprinzatoare pe cat e absenta lui "432" e absenta filmului de animatie "Persepolis", reprezentantul Frantei.

Cristian Mungiu
"Sunt dezamagit, desigur, ca '4 luni, 3 saptamani si 2 zile>> nu a fost selectionat intre filmele care continua cursa pentru Oscar, in principal pentru faptul ca primirea grozava din presa americana crease aceasta asteptare. Daca parcurgem insa lista filmelor retinute fata de cea a filmelor neretinute, constatam ca suntem intr-o companie foarte placuta si ca votantii pentru Oscarurile americane pentru film strain pur si simplu prefera un alt tip de cinema. Premiile si distinctiile au, fara indoiala, rostul lor in promovarea filmelor, insa e bine sa ne amintim de ocazii precum cea de azi ca reusita unui film consta in emotia pe care o resimt spectatorii privindu-l, mai mult decat in onorurile publice pe care se intampla sa le colectioneze sau nu."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.