Cei care se arata sceptici fata de avantul fara precedent inregistrat de piata imobiliara autohtona nu au, se pare, niciun motiv de ingrijorare. Conform majoritatii analistilor, dezvoltarea va continua la turatie maxima pentru o perioada semnificativ
Cei care se arata sceptici fata de avantul fara precedent inregistrat de piata imobiliara autohtona nu au, se pare, niciun motiv de ingrijorare. Conform majoritatii analistilor, dezvoltarea va continua la turatie maxima pentru o perioada semnificativa de timp. Previziune valabila cu atat mai mult pe segmentul rezidential, unde avem de-a face cu cel mai acut dezechilibru dintre cerere si oferta. Exact de aceasta parere este Vlad Vlasceanu, directorul Admedia Consulta (compania organizatoare a Targului Imobiliar National), care ne-a declarat ca, daca 2007 a reprezentat varful cresterii de pana acum, "anul de aur" al pietei imobiliare, 2008 nu doar ca va continua pe aceeasi linie, dar va si depasi permisele stabilite anterior."Se va dezvolta absolut fiecare zona a Capitalei"Anul acesta, estimeaza Vlasceanu, se va dezvolta absolut fiecare zona a Capitalei, avand in vedere cererea mare existenta, ce tinde sa mobilizeze toate resursele pietei. Suprematia nordului este astfel serios amenintata, lucru ce s-a putut vedea chiar de anul trecut, cand a devenit evidenta orientarea developerilor spre mai toate zonele Capitalei. Chiar si sudul, mai mult sau mai putin ignorat pana acum de catre dezvoltatori, a inceput sa intre in gratiile acestora datorita accesibilitatii terenurilor pretabile pentru dezvoltari rezidentiale (tendinta ce are ca rezultat firesc majorarea preturilor la terenuri in aceasta zona, semnalata de majoritatea analistilor pietei).
In acest context, nordul nu va mai reprezenta destinatia exclusiva a developerilor de ansambluri rezidentiale de lux. Daca proiectele destinate clasei medii s-au concentrat pana acum in zonele semiperiferice (sud, est, vest), incepand cu acest an nu va mai exista aceasta separare zonala clara intre cele doua clase sociale. Investitorii in complexuri adresate clasei medii vor lua, si ei, nordul in vizor (in masura disponibilitatii terenurilor, evident), atrasi de faptul ca o asemenea localizare ofera un avantaj competitiv deloc de neglijat unui ansamblu rezidential.Vom ajunge in curand la o dezvoltare de tip metropolitanUrmand directiile reliefate mai sus, directorul Admedia Consulta este de parere ca se va ajunge in curand la o dezvoltare de tip metropolitan a Bucurestiului, ce se va extinde in cercuri concentrice. Pentru a-si sustine "teoria", Vlasceanu invoca o serie de exemple deja verificate in acest sens: Pipera, Otopeni, Domnesti si, mai nou, Ştefanesti nu sunt altceva decat primele semne ale unei evolutii pe termen lung. In ceea ce priveste unul dintre obstacolele fundamentale ce stau in calea dezvoltarii - infrastructura -, este cat se poate de evident ca, in momentul de fata, aceasta nu exista.
Aici insa, este de parere Vlasceanu, intervine responsabilitatea fiecarei comune de a se face atractiva in ochii investitorilor. Pana atunci, Zona Metropolitana Bucuresti va continua sa se dezvolte din inertie, ca rezultat firesc al investitiilor dezvoltatorilor. Acesta este si motivul pentru care autoritatile nu au, de fapt, niciun interes pentru a investi in infrastructura, atat timp cat mizeaza pe contributia developerilor.In 3-4 ani, piata apartamentelor vechi va scadea semnificativLa ora actuala, dat fiind dezechilibrul acut dintre cererea si oferta de locuinte, piata imobiliara este scena unui paradox: pretul pe metru patrat al unui apartament nou este apropiat de cel al unei locuinte vechi, in ciuda unor diferente calitative notabile. Vlasceanu estimeaza ca, desi piata apartamentelor vechi este impulsionata din plin de faptul ca, pentru moment, acestea reprezinta, pentru o mare parte a populatiei, singura solutie viabila, acest lucru se va schimba pe termen mediu.
Astfel, in decurs de 3-4 ani, acest segment va scadea foarte mult, locuintele vechi devenind echivalentul unei optiuni locative foarte ieftine.Pe de alta parte, pretul apartamentelor noi va continua sa creasca, desi poate intr-un ritm mai putin alert, odata cu suplimentarea ofertei existente. Pentru inceputul acestui an, Vlasceanu preconizeaza ca preturile la locuintele existente momentan pe stoc vor inregistra cresteri de circa 5-15%. Aceasta in contextul in care, la ora actuala, pretul mediu pe metru patrat pentru o locuinta noua este de circa 1.500 euro (fata de 1.200 euro in urma cu doi ani).
Pentru a beneficia de preturi semnificativ mai mici decat cele indicate mai sus, cea mai buna solutie la care poate apela un cumparator consta in achizitionarea in fazele incipiente ale constructiei. Se poate ajunge astfel la o economie de circa 40-45% din pretul final al locuintei sau chiar 60% daca este vorba de o retranzactionare a proprietatii (dupa ce a fost cumparata in prealabil de catre un investitor).In afara Capitalei, cererea de locuinte este de 3 ori mai mare decat oferta2008 va fi un an imobiliar bun nu doar la nivelul Capitalei, ci si in restul tarii, o accelerare a ritmului de dezvoltare fiind deja vizibila in cazul unor orase precum Brasov, Cluj, Timisoara sau Constanta.
Acest avant la nivelul pietei imobiliare din provincie se justifica prin aceea ca, in momentul de fata, cererea de locuinte este de circa 3 ori mai mare decat oferta, conform estimarii lui Vlasceanu.
In acest context extrem de favorabil, este cat se poate de evident ca dezvoltarea de proiecte noi va creste exponential in fiecare an, urmand ca, dupa atingerea unui relativ echilibru cerere-oferta, cresterea sa incetineasca (dar nu sa stagneze).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.