APD are patru solutii pentru modificarea proiectului de lege declarat neconstitutional anul trecut.

Votul dublu german, renuntarea la lista de rezerva paralel cu aplicarea unui algoritm matematic, candidaturi cu supleanti sau candidati uninominali cu listele suplimentare mentionate pe buletinul de vot in dreptul acestora - acestea sint propunerile Asociatiei Pro Democratia pentru modificarea proiectului de lege a votului uninominal declarat neconstitutional la sfirsitul anului trecut.

Asta in conditiile in care mai multe partide au cerut recent o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru transarea unei solutii pentru introducerea acestui sistem de vot. „Prima propunere se refera la o abordare in sensul votului dublu german, pe care insa o consi-der inadecvata, impotriva principiilor promovate de lege. Asta inseamna un buletin dublu, care pe o parte sa contina candidatii din circumscriptiile uninominale, iar pe cealalta, lista partidelor. Conform insa legii promovate de noi, in Romania nu exista circumscriptii proportionale, astfel incit aceasta solutie sugerata si de Curtea Constitutionala nu se poate aplica", sustine presedintele APD, Cristian Pirvulescu.

Cea de-a doua varianta presupune desfiintarea listei de rezerva si propune aplicarea unui algoritm de calcul care sa mentina proportionalitatea, calcul bazat pe numarul total de voturi inregistrat de partide.

O alta solutie avuta in vedere de Pirvulescu presupune ca in fiecare colegiu uninominal partidele sa propuna doi candidati egali, fie un candidat si cu supleant.

„Varianta cu doi candidati egali ai unui partid a fost respinsa de partide la negocierile de anul trecut, deoarece ea ar presupune inclusiv o competitie", declara presedintele executiv al APD, Adrian Sorescu. Acesta aminteste de o alta pro-punere de modificare a proiectului de lege: ca sub numele fiecarui candidat uninominal sa fie trecuta lista de re-zerva a partidului in acelasi perimetru, astfel incit alegatorul sa le voteze pe amindoua.

Curtea Constitutionala a respins luna trecuta proiectul de lege privind votul uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. CCR a decis ca doua articole din aceasta lege „instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare fara ca acestia sa fi primit votul exprimat direct de catre alegatori", in timp ce un alt articol prevedea o noua modalitate de dizolvare a Parlamentului, care nu este prevazuta de legea fundamentala. PSD a anuntat ca va sustine in Parlament varianta de uninominal a Guvernului.