Avocatii lui Valentin Ceausescu au depus, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), motivele apelului in procesul in care el cere Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) restituirea celor cinci tablouri confiscate de procurori dupa Revolutia din decembrie 1989.
Avocatii fiului fostului presedinte comunist, Nicolae Ceausescu, au mai inaintat magistratilor CAB, tot miercuri, o intampinare la exceptia ridicata din oficiu si admisa de Tribunalul Bucuresti, si anume autoritatea lucrului judecat, pe baza careia actiunea lui Valentin Ceausescu a fost respinsa.
Urmatorul termen al procesului va avea loc pe 27 februarie, la Sectia Civila a CAB. Pe 9 octombrie 2007, Tribunalul Bucuresti a respins actiunea in instanta introdusa de Valentin Ceausescu, declarand ca acest proces nu isi avea rostul, de vreme ce el a avut castig de cauza intr-un alt dosar, solutionat de o instanta penala.
Fiul cel mare al lui Nicolae Ceausescu a facut apel, considerand ca decizia Tribunalului Bucuresti nu este corecta.

In paralel, avocatul sau, Radu Antal, a facut demersuri la Parchetul General pentru restituirea bunurilor confiscate de procurori, insa nu a primit nici un raspuns.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat, printr-o decizie definitiva, ca toate bunurile confiscate de procurori sa-i fie restituite lui Valentin Ceausescu, inclusiv cele cinci tablouri, insa MNAR refuza sa o puna in aplicare.

La termenul anterior al procesului, din septembrie 2007, reprezentantul MNAR a declarat ca tablourile au fost lasate in custodia sa de Parchetul General si nu de Valentin Ceausescu si ca, in consecinta, nu exista un raport juridic intre reclamant si muzeu.

MNAR sustine ca Parchetul General trebuia sa ceara restituirea tablourilor.
Cele cinci tablouri revendicate de Valentin Ceausescu sunt: “Natura statica - pere”, “Natura statica - donite”, de Alexandru Ciucurencu; “Balerina in repaus”, de Iosif Iser; “Natura statica - flori”, de Dumitru Ghiata; “Natura statica - vas cu flori”, de Nicolae Tonitza. Cititi editia speciala "Tablourile lui Valentin Ceausescu" din 16 octombrie 2007