Una dintre intrebarile care au dominat Sinteza zilei de marti seara de pe Antena 3, a fost: De ce n-o vrea Traian Basescu pe Norica Nicolai la Justitie? O intrebare legitima. Pentru ca nu  poate scapa nici macar unui ochi adormit zbaterea peni

Una dintre intrebarile care au dominat Sinteza zilei de marti seara de pe Antena 3, a fost: De ce n-o vrea Traian Basescu pe Norica Nicolai la Justitie? O intrebare legitima. Pentru ca nu poate scapa nici macar unui ochi adormit zbaterea penibila a lui Traian Basescu pentru a ne convinge ca incalcarea grava a Constitutiei prin veto-ul la numirea senatorului liberal raspunde interesului national. In aceasta stradanie, domnul presedinte a aruncat in joc intreg arsenalul diversionist cu care ne-a obisnuit in cei trei ani de mandat: de la sfidarea legii prin publicarea datelor confidentiale din dosarul de cadre al Noricai Nicolai pana la calomnia nerusinata. Intrebarea e cu atat mai normala cu cat refuzul de a semna decretul de numire e deosebit de riscant pentru capitalul politic al lui Traian Basescu.

Presedintele e un prea bun animal politic ca sa nu-si dea seama ca pozitia sa in chestiunea Norica Nicolai risca sa-i aduca o scadere in sondaje:

1) Referendumul pentru votul uninominal si europarlamentarele au dovedit in chip zdrobitor ca romanii nu mai gusta scandalul politic. Pe de o parte, pentru ca, europenizandu-se, sunt mai preocupati de evenimentele cu impact asupra vietii de fiecare zi decat de evenimentele cu parfum ieftin de telenovela. Pe de alta, pentru ca succesiunea neintrerupta, incredibila chiar, de scandaluri la care se reduc cei trei ani de mandat al lui Traian Basescu i-a scarbit. De conflicte artificiale, de incapacitatea lui Traian Basescu de a nu produce altceva decat zgomot, ca o motoreta cumparata la mana a doua, dar si de politica, tot mai departata de agenda zilnica a cetateanului. La inceput, poate, propensiunea spre scandal a presedintelui i-a facut curiosi, ba chiar si interesati. Pe masura insa ce scandalul a devenit o permanenta a vietii noastre politice, romanii au obosit.

2) Referendumul, dar mai ales europarlamentarele au aratat ca orice scandal provocat de el in raport cu Guvernul sporeste si nu scade capitalul de simpatie al PNL. Politica permanentului atac a fost practicata cu brio de Traian Basescu inainte de a ajunge presedinte. Dar si in anii guvernarii CDR si in cei ai guvernarii Nastase, ea a avut succes, deoarece se intemeia pe ipostaza lui David in lupta cu Goliatul. Acum Traian Basescu n-are cum sa mai treaca drept David in raport cu Guvernul. Dimpotriva, postura de guvern ultraminoritar, in Parlament si de Guvern atacat atat de PSD, cat si de PD-L, fac din Guvernul Tariceanu un soi de David in confruntarea cu Goliatul intruchipat de Traian Basescu. Astfel ca fiecare atac declansat de Presedintie impotriva Guvernului risca sa creasca simpatia fata de PNL si s-o scada pe cea fata de Traian Basescu. Stiind aceste lucruri, Traian Basescu nu si-a dorit scandalul Norica Nicolai. In plus, presedintele stia doua lucruri:

1) Decizia Curtii Constitutionale in cazul Adrian Cioroianu se constituie intr-un precedent care arata ca presedintele n-are drept de veto la numirea unui ministru, ci doar aviz negativ-consultativ.

2) Refuzul de a semna Decretul, chiar si anticonstitutional fiind, trebuie sa fie inteles de opinia publica. Traian Basescu stia insa ca in cazul Norica Nicolai n-avea argumente suficient de puternice pentru ca romanii sa nu vada in pozitia sa un abuz in genul: Asa vor muschii mei!

De ce s-a aruncat Traian Basescu intr-un nou scandal? Nu numai pentru ca, obisnuit din tinerete cu ipostaza de comandant de vas, pentru care toti membrii echipajului sunt niste slugi natange, domnia sa nu poate lucra decat cu insi precum Emil Boc, devenit, prin transformarea in substantiv comun, simbolul obedientei fara fisura, chiar si fara fisura anatomica. Traian Basescu se teme de Norica Nicolai. In anul electoral 2008, el are mai multa nevoie ca niciodata de un Parchet General si un DNA alcatuite in exclusivitate din tulusi. Desigur, in conditiile unei Justitii ce-si zice independenta, n-ar trebui sa conteze cine este ministru de Justitie. Justitia noastra, mai ales in ce-i priveste pe procurori, s-a transformat in Politia Politica a lui Traian Basescu. Daca Norica Nicolai ajunge ministru al Justitiei, unii procurori, pentru ca nu toti procurorii sunt Doru Tulus, ar fi tentati de a se manifesta ca independenti fata de Cotroceni. O asemenea situatie ar fi catastrofala pentru Traian Basescu:

1) Ar bloca fie si partial masinaria prin care, pana acum, dusmanii sai politici au fost inhatati de Telejustitie. Altfel spus, au fost chemati la DNA fara prea multe temeiuri, doar asa, pentru ca televiziunile sa transmita in direct convocarea la DNA.

2) Ar putea aduce la Parchetul General si la DNA fie vreun membru al grupului sau de interese nelegitime din jurul Cotrocenilor, fie vreun lider al PD-L.

La nici o zi de la numirea lui Teodor Melescanu ca interimar la Justitie, Traian Basescu s-a grabit sa ceara declansarea urmaririi penale impotriva dusmanilor sai politici. Ar mai fi facut-o daca la Justitie era Norica Nicolai?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.