Detinatorul portofoliului Apararii va asigura interimatul la Ministerul de Justitie pina la 3 februarie. Norica Nicolai mai asteapta. PNL va lua astazi o decizie in privinta sesizarii Curtii Constitutionale.Teodor Melescanu, un fel de ministru-orchestrain guvernul Tariceanu Traian Basescu a semnat ieri decretul de numire ca interimar la Ministerul Justitiei a actualului mi-nistru al Apararii, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa. Premierul i-a solicitat sefului statului marti, intr-o scrisoare, sa-l numeasca pe Teodor Melescanu interimar la Justitie. Raspunsul presedintelui nu a intirziat sa apara. „Presedintele Romaniei saluta decizia primului-ministru Calin Popescu Tariceanu de a propune un ministru interimar al Justitiei in urma consultarii cu seful statului", se arata in comunicatul Presedintiei. Melescanu isi va intra in atributii imediat dupa ce decretul prezidential va fi publicat in Monitorul Oficial. Desi primul-ministru a lasat sa se inteleaga ca propunerea de numire a unui interimar ii apartine, surse citate de NewsIn sustin ca, de fapt, seful statului i-a cerut asta inca de luni dimineata, cind i-a trimis o scrisoare in care-i reamintea si faptul ca nu o va numi niciodata pe Norica Nicolai. Potrivit acelorasi surse, Basescu si-ar fi motivat soli-citarea de numire a unui interimar prin faptul ca monitorizarea din partea institutiilor europene a progreselor pe care Romania le face in domeniul justitiei, dupa aderarea la Uniunea Europeana, face necesara rezolvarea rapida a situatiei de la Justitie. „In acest context, conform prevederilor art. 107 din Constitutie, dupa vacantarea unei functii din cadrul Guvernului, aveti obligatia propunerii unui ministru interimar, pe o perioada de maximum 45 de zile. Acest interval va permite consultari cu presedintele Romaniei, pentru numirea noului ministru sau adoptarea altor solutii pe care le credeti de cuviinta. In consecinta, va solicit sa-mi propuneti cit mai repede o persoana pentru a indeplini interimar functia de ministru al Justitiei pina la numirea unui nou titular", se arata in scrisoarea pe care Basescu i-o trimisese inca de luni lui Tariceanu.

Melescanu a declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca interimatul are o durata de 17 zile, pina la 3 februa-rie, si a precizat ca a fost vorba despre o urgenta, deoarece saptamina viitoare are loc o reuniune informala a ministrilor de Justitie din statele membre UE si ar fi inaccep-tabil ca Romania sa nu fie reprezentata. El a precizat ca scopul principal il reprezinta participarea la aceasta reuniune si delegarea competentelor catre cei trei secretari de stat din Ministerul Justitiei care au pregatire de specialitate. Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Teodor Melescanu a afirmat ca in perioada de interimat va incerca sa continue reforma in Justitie, dar ca nu va face nici un fel de schimbari in actuala organizare. El a infirmat categoric intentia de a desfiinta DNA.

Numirea temporara a lui Teodor Melescanu la Justitie reprezinta o veste buna si pentru Norica Nicolai. Cei doi sint in relatii de amicitie, iar in interiorul PNL fac parte din aceeasi grupare. Totusi, in ceea ce o priveste pe Nicolai, situatia ramine in conti-nuare incerta, intrucit premierul nu a sesizat Curtea Constitutionala, o decizie in acest sens urmind sa fie luata in cadrul sedintei conducerii PNL de astazi. Liberalii au anuntat zilele acestea, prin vocile vicepresedintilor Ludovic Orban, Crin Antonescu, dar si prin cea a lui Relu Fenechiu, ca o sustin in continuare pe Norica Nicolai si ca premierul va cere arbitrajul CCR. Totusi, se pare ca Tariceanu ezita sa faca o miscare in acest sens inainte de a se consulta cu conducerea partidului.

Chiuariu il va sfatui pe Tariceanu Ministrul demisionar al Justitiei Tudor Chiuariu a fost numit ieri consilier de stat la Guvern, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit unor surse liberale citate de NewsIn, prim-ministrul dorea ca Tudor Chiuariu sa fie numit consilier pe probleme juridice, decizia apartinindu-i. Dupa demisia sa de la MJ, Chiuariu a fost ales secretar general adjunct al PNL, tot atunci avind loc si discutii legate de desemnarea lui pe post de consilier.

Mai multe despre biografia ministeriala a lui Teodor Melescanu, pe www.cotidianul.ro/select