Jumatate dintre romancele din mediul urban au ramas insarcinate din intamplare, fara a acorda importanta perioadei de preconceptie, potrivit unui studiu realizat de Gallup Romania pentru Elevit Pronatal.

Astfel, 48 la suta dintre roma

Jumatate dintre romancele din mediul urban au ramas insarcinate din intamplare, fara a acorda importanta perioadei de preconceptie, potrivit unui studiu realizat de Gallup Romania pentru Elevit Pronatal.

Astfel, 48 la suta dintre romancele din mediul urban raman insarcinate fara sa planifice acest lucru.

Conform studiului, care a urmarit sa afle cat de informate sunt romancele si ce fac pentru a avea o sarcina sanatoasa, doar 41 la suta din femeile insarcinate sau care au nascut si-au planificat sarcina: si-au facut analize, si-au urmarit ovulatia, au luat vitamine.

O treime dintre femeile chestionate (34 la suta) nu pot mentiona spontan nici un motiv pentru care este indicat consumul de suplimente nutritive cu acid folic in perioada de preconceptie, desi studiile au aratat ca asigurarea aportului de vitamine si minerale este vital pentru sanatatea fatului, putand reduce cu pana la 90 la suta incidenta malformatiilor congenitale si ale defectului de tub neural la fat.

Peste trei sferturi dintre femei (76-78 la suta) nu iau vitamine in faza de preconceptie si doar un sfert (26 la suta) dintre femeile insarcinate si 12 la suta din cele care se pregatesc pentru sarcina stiu ca malformatiile congenitale pot fi prevenite prin consumul de multivitamine in timpul sarcinii. Dintre femeile insarcinate, 25 la suta nu stiu de ce ar trebui sa ia multivitamine in aceasta perioada.

Potrivit studiului, viitoarele mamici nu dau importanta nici analizelor de sange. Astfel, 69 la suta dintre femeile aflate in perioada de preconceptie afirma ca isi fac sau isi vor face toate analizele inainte de a ramane insarcinate. Insa doar 38-43 la suta din femeile insarcinate sau care au nascut recunosc ca au facut acest lucru.

Mai putin de jumatate din femeile chestionate (45 la suta) faceau controale periodice la medicul ginecolog inainte de sarcina. Pe perioada sarcinii, insa, ponderea femeilor care afirma ca merg la ginecolog in mod regulat creste la 82 la suta.

Studiul realizat de Gallup Romania pentru Elevit Pronatal a urmarit evaluarea comportamentelor si atitudinilor femeilor legate de perioada maternitatii, cu accent special pe efectele consumului de multivitamine si suplimente nutritive in aceasta perioada.

Esantionul folosit este reprezentativ pentru femeile cu varsta intre 20 si 40 de ani din mediul urban, care intentioneaza sa-si planifice o sarcina, sunt insarcinate sau care au nascut in ultimele doua luni.

Rezultatele cercetarii arata ca romancele nu stau bine la capitolul informare si nu stiu sau nu se preocupa indeajuns de planificarea sarcinii.

Desi consumul de suplimente nutritive cu acid folic diminueaza nasterile premature si infertilitatea cauzata de alimentatia inadecvata, aspectele legate de mentalitate, precum si o lipsa de informare destul de acuta reprezinta in continuare principalele cauze pentru natalitatea scazuta. La acestea se adauga numarul ridicat de avorturi provocate sau spontane si fertilitatea in scadere.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.