Un articol publicat in L'Osservatore Romano, ziarul oficial al Vaticanului, condemna seria aventurilor lui Harry Potter, scrisa de britanica J. K. Rowling, pentru ca promoveaza vrajitoria si ocultismul in randul copiilor.Articolul condemna dur cart
Un articol publicat in L'Osservatore Romano, ziarul oficial al Vaticanului, condemna seria aventurilor lui Harry Potter, scrisa de britanica J. K. Rowling, pentru ca promoveaza vrajitoria si ocultismul in randul copiilor.Articolul condemna dur cartile lui Rowling, care se numara printre cele mai bine vandute opere literare din lume. L'Osservatore Romano il catalogheaza pe Harry Potter drept “un tip gresit de erou” care “promoveaza vrajitoria”. Sub titlul “Cele doua chipuri ale lui Harry Potter”, articolul concluzioneaza ca, “in ciuda valorilor pe care le intalnim de-a lungul naratiunii, la baza acestei povesti sta vrajitoria propusa ca ideal pozitiv”. “Cunoasterea ocultismului permite manipularea violenta a lucrurilor si oamenilor”, mai scrie autorul acestui articol. “Sfarsitul justifica mijloacele, cum ca cei alesi, intelectualii, stiu cum sa controleze magia neagra pentru a o transforma in ceva pozitiv”, mai scrie in acelasi articol, in care se adauga faptul ca este “o mare minciuna, pentru ca avem de-a face cu vechea tentatie Gnostica de a confunda adevarul si mantuirea cu o cunoastere secreta”.
“Sa spui ca oamenii obisnuiti care nu au cunostinte despre magie ('incuiatii>>) nu stiu decat sa faca lucruri rele constituie o atitudine diabolica”, se spune in acelasi articol. Autorul articolului compara franciza “Harry Potter” cu alte doua serii din literatura classica pentru copii, “Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis, si “Stapanul Inelelor”, de J. R. R. Tolkien, ambele scrise de niste crestini foarte credinciosi. Articolul scris de Edoardo Rialti, profesor de literaturea la Universitatea din Florenta spune ca operele lui Tolkien si Lewis indica o “transcendenta si frumusete a infinitului”, in timp ce seria “Harry Potter” promoveaza o spiritualitate “confuza si inversata: o lume in care raul este bun” caracterizata printr-o “vaga filozofie new-age”. Articolul este o replica la un alt articol aparut pe aceeasi pagina a cotidianului, scris de Paolo Gulisano, autorul unei carti despre Tolkien. Acesta a scris despre “Harry Potter” ca promoveaza valori precum “alegerea binelui, sacrificiul, prietenia, dragostea”.
Vaticanul a inceput sa critice din ce in ce mai dur seria “Harry Potter” de cand fostul cardinal Joseph Ratzinger, un teolog cu pareri puternice despre diavol si exorcizare, a devenit papa Benedict al XVI-lea.
Spre deosebire de acesta, fostul papa, Ioan Paul al II-lea, a laudat-o pe J. K. Rowling, pentru ca duce o viata de buna crestina si a spus ca “Harry Potter” este o forma clara de lupta impotriva satanismului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.