Multe dintre scenariile ce vor primi finantare in urma recentului concurs organizat de Centrul National al Cinematografiei spun o poveste cu tenta istorica.Florin Iepan vrea sa doboare legendamaresalului Antonescu Stere Gulea va filma „Proiecte de trecut" dupa o povestire de Ana Blandiana. Povestea e oarecum asemanatoare cu „Nunta muta", scenariu transformat in film de Horatiu Malaele. In anii ’50, intr-un sat are loc o nunta. Pe neasteptate apare un grup de securisti care ii aresteaza pe toti nuntasii si ii deporteaza in Baragan. Scenariul Anei Blandiana a primit de la CNC o finantare de 650.000 de lei. Simtind ca nu a epuizat subiectul maresalului Antonescu in documentarul din seria „Mari romani", Florin Iepan va face un altul intitulat „Odessa", in care va vorbi despre atrocitatile savirsite de armata romana in cel de-Al Doilea Razboi Mondial din ordinul maresalului, la Odessa. Iepan si-a explicat astfel demersul cinematografic: „Exista o legenda a maresalului Antonescu, a conducatorului curajos, incoruptibil, anticomunist si, mai presus de toate, patriot. Eu nu ii neg nici una dintre aceste calitati, dar nu pot fi trecute cu vederea nici o clipa crimele savirsite din ordinul lui. Nu se stie exact o cifra, dar se pare ca numarul victimelor sale din rindul populatiei evreiesti si rome se ridica la doua-trei sute de mii".

In 1941, din ordinul maresalului, 22.000 de evrei au fost adunati la Odessa in citeva magazii carora li s-a dat foc, ca represalii la faptul ca fusese aruncat in aer comandamentul trupelor romane stationate in oras. Scenele ce au urmat indeplinirii ordinului au fost cutremuratoare. Colonelul Iacobici din armata romana a trimis o telegrama Cabinetului Militar de la Bucuresti denuntind atrocitatile, in timp ce primarul roman al Odessei i-a scris chiar lui Antonescu pentru a cere incetarea varsarii de singe. Printre cei care s-au opus acestor grozavii s-a numarat si regina-mama Elena. Asupra tuturor acestor lucruri se va apleca documentaristul Florin Iepan in urmatorul sau film, pentru care a primit 252.000 de lei.

O privire mult mai relaxata asupra istoriei relativ recente au cele doua comedii propuse de Radu Mihaileanu si Titus Muntean. Radu Mihaileanu, dupa ce a abordat in premiera absoluta Holocaustul in cheie comica, in „Trenul vietii", in noul sa film, „Concertul", face de risul lumii si comunismul, si nu oriunde, ci chiar la el acasa, in Uniunea Sovietica. In plina teroare bolsevica, un muzician este ajutat sa fuga din URSS chiar de catre KGB-istul pus sa-l supravegheze. Cei doi pun la cale un plan ingenios. Pentru a putea iesi din tara organizeaza un concert care sa fie prezentat la New York.

Ei fac insa o escala la Paris care se prelungeste sine die. CNC-ul i-a alocat lui Mihaileanu pentru acest film 1.600.000 de lei.

Titus Muntean va ecraniza o excelenta nuvela a lui Ioan Grosan, „Caravana cinematografica". In primii ani de dictatura comunista, tovarasii de la centru apar intr-un sat uitat de lume pentru a le ridica taranilor nivelul politic. Ei nu vin cu mina goala, ci cu filme de propaganda. Dumnezeu nefiind comunist din fire trimite peste sat un adevarat potop care se pune in calea caravanei cinematografice si a proiectiei filmelor menite sa ilumineze masele largi populare. Comunismul nu se lasa insa cu una, cu doua si revine, din pacate, cu forte sporite.

Titus Muntean a declarat pentru Cotidianul ca s-a atasat de acest text inca din anii studentiei. „Acum, dupa ce ridem, glumim si terminam de baut sampania, trebuie sa ne apucam serios de treaba. O sa-l bag in sedinta pe domnul producator Tudor Giurgiu si vom stabili un plan de bataie. Ne mai trebuie si alti bani pe linga cei 1.200.000 de lei dati de CNC. Pentru ca buna parte din actiune se petrece pe ploaie, cred ca va trebui sa filmam prin primavara sau prin toamna. La distributie inca nu m-am gindit si, cum eu sint ardelean si ma hotarasc mai greu, probabil ca voi astepta pina in ultima clipa. Dar vom lua cu siguranta niste ficiori din Ardeal pentru ca acolo se petrece actiunea. Il astept cu drag in echipa si pe Ion Grosan, ca si el e de-al nostru", a mai spus Muntean.

Dintre toate scenariile jurizate de el, scriitorul Florin Iaru pariaza pe „Caravana cinematografica", despre care crede ca are toate datele sa devina „o excelenta comedie cruda".