Presa proguvernamentala de la Chisinau a lansat un atac dur la adresa Bucurestiului.

Dupa ce a expulzat doi preoti romani, Voronin devine, pentruPatriarhul Rusiei, „cel mai pravoslavnic om al anului".Foto: Reuters In rastimpul dintre vizita presedintelui Vladimir Voronin la Bruxelles si plecarea sa la Moscova, ziaristii moldoveni se intrec in acuze la adresa Bucurestiului. Romania „este captiva propriilor servicii de informatii care impun dependente de atitudine si lui Traian Basescu, si lui Mihai Razvan Ungureanu", scrie cotidianul proguvernamental „Moldova Suverana", citat de NewsIn. In acelasi articol, semnat de jurnalistul Mihai Contiu, se arata ca presedintele Basescu a mostenit acelasi „fals pachet informativ cu privire la romanismul din Republica Moldova".

„In timp ce cei doi-trei moldoveni pro-romani, care ar mai fi, stau pe la casele lor si se gindesc cu ce sa-si achite facturile la intretinere, tapalaii si mitingistii pro-unionisti, in schimb, se scarpina satisfacuti pe burta de cit de lesne pot fraieri si serviciile secrete romanesti, dar si pe cele rusesti, coroana inselaciunii, fireste, fiind purtata de catre politicienii romani care inca mai cred in imposibila Romanie Mare de la 1918", scrie editorialistul, citat de NewsIn.

Doar „Jurnalul de Chisinau" imparte in mod egal criticile de fiecare parte a Prutului. „Intre instabilitatea creata de doi berbeci (premierul si presedintele Romaniei) si stabilitatea pe care o asigura un bour (presedintele Voronin) cu apucaturi de militian manipulat, purtind in buzunar, in loc de pistol, procuratura, parlamentul, guvernul si justitia, slujind unui clan hraparet, fireste e de preferat democratia", relateaza cotidianul.

Nici situatia sectoarelor strategice ale economiei Romaniei nu scapa observatiilor. Toate variantele si strategiile energetice ale Romaniei depind de monopolul rus Gazprom, se arata intr-un studiu publicat de agentia Unimedia. „In ceea ce priveste importul, el practic in totalitate depinde de gazul rusesc, care este primit prin intermediul Europei Occidentale (E.ON si Gaz de France)", arata analiza citata, care adauga ca Gazprom este gata sa preia pachetul majoritar al Romgaz si are semnate contracte de infiintare a unor companii mixte cu CONEF, Romgaz si Transgaz.

Desi Vladimir Voronin a lasat sa se inteleaga ca se va deplasa la Moscova, saptamina viitoare, pentru a discuta cu omologul sau rus despre conflictul transnistrean, presa de la Chisinau sustine ca Voronin va intreprinde vizita pentru a primi titlul „Omul anului", acordat de fundatia „Unitatea popoarelor pravoslavnice", prezidata de Patriarhul Bisericii Ruse, Aleksei al II-lea. Acordarea premiului, o incununare a atacurilor lui Voronin la adresa Bisericii Ortodoxe Romane, include in mod traditional si o intrevedere cu presedintele Putin. In contrapartida, guvernul de la Chisinau a elaborat o hotarire privind decretarea „Anului limbii ruse in Republica Moldova", dupa ce autoritatile anuntasera ca anul 2008 va fi dedicat personalitatii lui Dimitrie Cantemir, anunta agentia DECA-press.

Se pregateste un nou scandal diplomatic Adjunctul ministrului moldovean de Interne, Valentin Zubic, a anuntat marti ca a anihilat o retea care furniza ilegal redobindirea cetateniei romane in care ar fi implicati si doi functionari din Ministerul Justitiei de la Bucuresti. Zubic este cel care, in vara lui 2007, il acuza de coruptie pe seful sectiei consulare al Ambasadei Romaniei. „Nimeni nu a prezentat nici un suport pentru acuzele" aduse de autoritatile de la Chisinau, a precizat, pentru NewsIn, secretarul de stat din Ministerul Justitiei roman, Gheorghe Mocuta.