FOCSANI. Pompierii au participat ieri la simularea stingerii unui incendiu ce ar fi izbucnit in sala de spectacole a Ateneului Popular "Mr Gh. Pastia". Conform planului, unul dintre angajatii Ateneului a observat flacarile prima data in balconul institutiei. Astfel de exercitii vor avea loc si saptamana vitoare la Casa de Cultura din Focsani, in cadrul unui program de "Exercitii pentru stingerea incendiilor in salile de spectacol", insa de aceasta data evenimentul va avea loc pe timp de noapte. (Dana Lepadat)

15:24 - BIROU UNIC
VRANCEA. Persoanele care au nevoie de pasaport sau de cazier pot plati taxele aferente la biroul unic infiintat in sediul IJP.
COVASNA. O poarta secuiasca uriasa va fi amplasata in comuna Ozun, aceasta urmand sa fie inaugurata cu ocazia Zilelor comunei.

15:29 - CAPTURA
SUCEAVA. Un botosanean in varsta de 18 ani urmarit international, pe numele caruia au fost emise patru mandate de executare a inchisorii pentru furt, violare de domiciliu si lovire, a fost depistat de politisti intr-o localitate suceveana. Tanarul a fost introdus in arestul IJP Suceava.
NASAUD. Seful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei din cadrul Consiliului Local al orasului Nasaud a fost prins cand primea 100 de euro in schimbul urgentarii obtinerii unui aviz necesar pentru transcrierea unui certificat de nastere al unui copil nascut in Austria.

BUCURESTI - Un an de inchisoare pentru o avocata
Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o definitiv pe Adriana Dascalu, avocat in Baroul Bucuresti, la un an de inchisoare, sub acuzatia ca ar fi cerut peste 130.000 de euro de la un client caruia i-a promis ca va interveni pe langa judecatori pentru eliberarea lui. Avocata a fost arestata preventiv in mai 2007, astfel ca ea a executat deja doua treimi din pedeapsa. Instanta suprema a mai dispus restituirea catre denuntator a sumei de 14.500 de euro.

CARTI DE MUNCA - Termen prelungit cu un an
Termenul-limita de predare a carnetelor de munca de catre persoane fizice si firme pentru realizarea unei arhive electronice privind stagiul de cotizare in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 a fost prelungit cu un an, de la 30 noiembrie 2007 la 30 noiembrie 2008. Prelungirea termenului a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare.

BUCURESTI - Opririle incorecte, in atentia Politiei
Peste 40 de soferi au fost amendati, iar 30 de masini oprite neregulamentar au fost filmate in numai trei ore, pe Calea Mosilor din Capitala, ieri, in urma unei actiuni pe care Politia Rutiera a demarat-o impotriva celor care isi lasa masinile la intamplare si blocheaza circulatia. Numarul sanctiunilor aplicate pentru acest gen de cazuri in Capitala, de la inceputul anului, se ridica astfel la 4.400. Masinile oprite in locuri interzise constituie unul dintre principalii factori care ingreuneaza traficul bucurestean. (L.Florea)

Citeste si:

SERGENTUL DECEDAT - Medici sanctionati la SJU Valcea
Doi medici si asistentul-sef din cadrul Unitatii de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Valcea au fost sanctionati in cazul barbatului care a murit la 2 ianuarie, in timp ce era trimis de la un spital la altul. Celor doi medici li s-au redus salariile cu 5%, respectiv 10% pe o perioada de trei luni, in timp ce asistenta-sefa a primit avertisment scris. Sergentul in rezerva Florea Popescu (41 de ani) a murit la doua ore dupa ce a mers la UPU a spitalului valcean pentru dureri in gat, febra si pentru ca se sufoca.

PROIECT ICR - "Ultimii rapsozi"
Institutul Cultural Roman (ICR) lanseaza marti, 22 ianuarie, proiectul "Ultimii rapsozi", coordonat de renumitul rapsod popular Grigore Lese. Acest proiect are ca scop initierea publicului in folclorul traditional romanesc. Invitatii acestui eveniment in 12 acte sunt oameni care canta asa cum o faceau stramosii lor, cu sute de ani in urma, si care exista inca in Romania, in anumite zone. Seria de 12 spectacole va fi deschisa de tambalistul Zaim Petru. Seratele se vor desfasura in spatiul ICR. (Costin Anghel)

PENTRU PROPRIETARI - Se dau amenzi pentru turturi
Zapada si turturii de pe acoperisurile cladirilor trebuie curatate de proprietarii, administratorii sau utilizatorii imobilelor, cei care nu respecta aceasta prevedere putand fi amendati sau, in cazul unor accidente grave, sanctionati penal. Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) au solicitat autoritatilor locale sa informeze proprietarii de cladiri despre interventiile care se impun pentru a nu afecta structura cladirilor de la incarcarile de zapada.

PAUNESTI - Ioana Basescu a inceput lucrul
Fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana a inceput ieri lucrul la cabinetul sau de notar public din comuna vranceana Paunesti, situata la 40 de km de Focsani. Fiica primului om in stat a pasit ieri-dimineata in cabinetul notarial special pregatit pentru ea. "Eu voi fi aici la program in fiecare zi de miercuri, de dimineata pana la ora 16:00, si mai mult daca este nevoie. Imi caut o secretara care sa preia cererile oamenilor. Tarifele vor fi cele minime, date de Camera Notarilor", a declarat ieri la Paunesti Ioana Basescu. (Dana Lepadat) TAXA AUTO - Noua propunere, in acord cu legislatia UE

Noua propunere a Romaniei de modificare a taxei auto a fost apreciata de expertii europeni ca fiind “in acord cu legislatia europeana in domeniu”, a anuntat, ieri seara, Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene. “S-a hotarat ca saptamana viitoare sa se definitiveze ultimele detalii, astfel incat pana la 31 ianuarie sa poata fi emisa ordonanta de modificare”, a spus el. Surse apropiate discutiilor, citate de Mediafax, au declarat ca expertii CE au cerut ca procedura de contestare sa fie mai clara si grila de taxare mai bine explicata. (F.Z.)
Aeroportul Otopeni - Astaldi continua modernizarea pentru 76 milioane E
Astaldi a castigat un contract in valoare de 76 de milioane de euro pentru realizarea celei de-a treia etape a proiectului de dezvoltare si modernizare a Aeroportului International “Henri Coanda” din Otopeni, a anuntat compania italiana, citata de Mediafax. Lucrarile vor dura 36 de luni. Astaldi a realizat si primele doua faze ale procesului de modernizare, in baza unor contracte in valoare cumulata de 214 milioane de euro. (F.Z.)