Corespondenta din Chisinau
Liderul de la Chisinau, Vladimir Voronin, incearca sa obtina sprijinul partenerilor externi pentru implmentarea propriului plan de solutionare a diferendului transnistrean. Documentul prevede, intre altele, lichida

Corespondenta din Chisinau
Liderul de la Chisinau, Vladimir Voronin, incearca sa obtina sprijinul partenerilor externi pentru implmentarea propriului plan de solutionare a diferendului transnistrean. Documentul prevede, intre altele, lichidarea armatelor de pe ambele maluri ale Nistrului si implementarea, in comun, a unor proiecte economice si mediatice. Luni presedintele moldovean a reusit sa obtina sprijin din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, iar zilele acestea se va intalni la Chisinau cu mai multi oficiali NATO si OSCE.

La investirea in functie Vladimir Voronin a promis ca va reintregra Moldova in cateva luni, dar nu i-a reusit pana in prezent. Acum, cand i-a mai ramas ceva mai mult de un an pana la expirarea ultimului mandat de presedinte, liderul de la Chisinau pare tot mai preocupat de problematica transnistreana. in noiembrie 2007 el a lansat o serie de initiative menite sa apropie cele doua maluri ale Nistrului. intre altele, Vladimir Voronin a propus lichidarea armatelor de pe ambele maluri ale Nistrului, infiintarea unui post comun de televiziune cu acoperire nationala si participarea la mai multe proiecte de constructie a drumurilor.

VIZITE, VIZITE... Zilele acestea planul presedintelui Voronin pentru Transnistria a revenit in actualitate, dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a asigurat luni pe Vladimir Voronin de sprijin in implementarea initiativelor sale. Ieri, acelasi subiect a fost discutat la Chisinau intre presedintele Voronin si secretarul general adjunct al NATO, Robert Simmons, iar astazi presedintele Voronin ii va talmaci initiativele sale presedintelui in exercitiu al OSCE, Ministrul de Externe al Finlandei, Ilkka Kanerva.

In paralel, ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valerii Kuzmin, s-a intalnit cu liderul transnistrean Igor Smirnov. Dupa intrevedere, seful gruparii transnistrene s-a declarat sceptic in privinta reluarii negocierilor cu Chisinaul si a subliniat ca "initiativele rasunatoare” ale lui Vladimir Voronin "nu sunt noi si nici concrete”. El a spus ca Transnistria va reveni la masa de negocieri numai dupa ce va primi garantii din partea mediatorilor.

DREPTI IN FATA KREMLINULUI. Pe de alta parte, presa rusa scrie ca de data aceasta parerea lui Igor Smirnov ar putea sa nu conteze daca, in cadrul vizitei anuntate pentru saptamana viitoare, Vladimir Voronin va obtine sprijin din partea omologului sau rus, Vladimir Putin. Pentru aceasta, insa, Voronin va trebui sa-l asigure pe liderul de la Kremlin ca Moldova nu va renunta niciodata la statutul de neutralitate si ca isi va schimba drapelul, imnul si stema - idei deja lansate de presedintele moldovean.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.