Liberalii de azi sint precum timpul dintre stelele lui Marin Sorescu: multi degeaba.

Liberali avem cu asupra de masura! Avem liberalii crestin-democrati din PD-L si liberalii social democrati din PNL. Iar daca e sa ne luam dupa rezultatele alegerilor europarlamentare, mai bine de 20% dintre romani sint liberali sau simpatizanti. Ceea ce ne lipseste insa este liberalismul. In conditii normale, o asemenea constatare m-ar lasa indiferent. Nu fac parte dintre cei care isi imagineaza ca o democratie fara de vreun partid liberal e o democratie schioapa si nici nu suspin la eventualitatea disparitiei unui partid „istoric". Intr-un fel, partidele sint precum limbile - au rost atit timp cit sint vii. A incerca sa mentii, prin metode artificiale, o limba, doar de dragul unei „diversitati" abstracte sau al „istoricitatii" romantizate seamana cu incercarea disperata de a revigora PNTCD si poate cadea, la fel de lesne, in ridicol sau derizoriu.

A disparut ea aramaica, limba lui Iisus Hristos, si nu s-au deschis cerurile pentru atita lucru. Fuse, fuse si se duse. Exista un timp pentru toate.

Daca ma ingrijoreaza absenta liberalismului autentic e din motive pragmatice. Printr-o serie de accidente mai mult sau mai putin istorice, PNL a ajuns la aceasta ora singurul obstacol care mai sta in calea bipolarizarii intre PD-L si PSD. Fara vreo legatura cu intentiile sau performantele liderilor sai, partidul functioneaza acum ca al treilea picior al scaunului pe care sta asezata scena politica. O eventuala disparitie a PNL ar lasa ca locul liber sa fie umplut cu partide antisistem de genul PNG si PRM. Nu e, asadar, nici din dragoste si, cu atit mai putin, din exces de admiratie. E, pur si simplu, o ingrijorare, sa-i spunem, functionala. Nu e nevoie sa fii indragostit de toaleta sau s-o admiri pentru a fi ingrijorat in momentul in care incepe sa dea pe de laturi.

Or, PNL a ajuns in aceste zile un soi de hazna sinucigasa, ce se infunda singura cu zoaie dintre cele mai dubioase, zoaie care isi fac un titlu de mindrie din faptul ca, in loc sa se lase duse la fund, se ridica la suprafata. Iar cu o toaleta sinucigasa, una ce refuza sa se desfunde, oricit ai trage apa, exista o singura solutie: soda caustica.

P.S.: Conform DEX, hazna poate insemna deopotriva latrina sau incapere a vistieriei in care se pastrau lucruri de pret.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana