Bush: OPEC trebuie sa tina cont de efectele majorarii productiei de titeiGeorge W. Bush a declarat ca este dificil pentru economia SUA sa suporte pretul "foarte mare" al petrolului. Presedintele SUA urmeaza sa discute marti cu oficiali din Arabia Sau
Bush: OPEC trebuie sa tina cont de efectele majorarii productiei de titeiGeorge W. Bush a declarat ca este dificil pentru economia SUA sa suporte pretul "foarte mare" al petrolului. Presedintele SUA urmeaza sa discute marti cu oficiali din Arabia Saudita despre acest subiect, transmite Reuters, informeaza Mediafax.
George W. Bush considera ca OPEC (Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol) ar trebui sa tina cont de efectele pe care pretul energiei le are asupra economiei, atunci cand evalueaza majorarea productiei de titei.
"Sper ca pe masura ce membrii OPEC iau in considerare diferite niveluri ale productiei, ei vor intelege ca vanzarile de petrol si gaze vor scadea, daca una dintre cele mai mari economii sufera", a adaugat Bush. Mai multi oficiali ai organizatiei au declarat ca posibilitatile grupului de a sustine reducerea pretului la petrol, care a atins nivelul de 100 dolari pe baril, sunt limitate. Secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a afirmat luni ca grupul va decide majorarea productiei de petrol la intalnirile care vor avea loc pe 1 februarie si 15 martie, daca este necesar, si a pus cresterea preturilor pe seama speculatiilor.Dupa efectele aurului negru vin efectele UE pentru SUAUniunea Europeana (UE) ar putea impune in acest an taxe de import la transporturile de biodiesel din SUA, au anuntat luni liderii europeni din industria de profil.
"Suntem increzatori ca vom castiga acest caz, intrucat programul de subventii al SUA este in mod evident o inselatorie, nu este un instrument comercial international a carui utilizare sa fie permisa", a afirmat presedintele Consiliului European pentru Biodiesel, Bernard Nicol, la summit-ul Reuters pentru Agricultura Globala si Biocombustibili.
Profitabilitatea multor producatori europeni de biodiesel a fost erodata de inmultirea rapida a livrarilor din SUA, unde productia beneficiaza de subventii substantiale in cazul amestecului cu motorina minerala.
Consiliul European pentru Biodiesel a anuntat in luna decembrie ca intentioneaza sa inainteze Comisiei Europene o plangere antidumping si impotriva subventiilor americane, prin care va solicita introducerea unor taxe compensatorii de import. In primele 11 luni ale anului 2007, UE a importat peste un milion de tone de biodiesel din SUA, in crestere fata de 75.000 - 85.000 de tone in 2006.Iranul poate ramane fara combustibili rafinatiIranul utilizeaza linii de credit deschise, in euro, pentru finantarea importurilor de combustibili, dupa ce mai multe banci internationale au intrerupt garantarea acordurilor iraniene, in urma presiunilor din partea Statelor Unite, a afirmat luni o sursa din industrie.
Astfel, bancile franceze BNP Paribas si Calyon au sistat anul trecut emisiunile de scrisori de credit pentru vanzarile de petrol catre Iran, ca urmare a presiunilor politice din partea Statelor Unite privind programul nuclear dezvoltat de statul musulman. In absenta scrisorilor de credit, compania indiana de rafinare Reliance a intrerupt vanzarile de benzina si motorina catre Iran. Alti vanzatori au continuat, insa, livrarile de combustibili catre Iran, in baza liniilor deschise de credit. Sanctiunile impuse de SUA si de catre Natiunile Unite privind programul nuclear controlat de autoritatile de la Teheran a tintit bancile iraniene, iar presiunile asupra bancilor internationale s-au intensificat in sensul sistarii tranzactiilor cu Iranul, al patrulea mare exportator de petrol la nivel mondial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.