PF Pavle a criticat reactivarea a trei eparhii de catre Patriarhia Romana in Basarabia.PF Pavle este cel mai virstnic Patriarhdin lumea ortodoxa: are 94 de ani In conflictul cu Moscova privind reactivarea a trei eparhii istorice pe teritoriul Basarabiei, Patriarhia Romana a primit o lovitura de unde se astepta mai putin, adica din partea bisericii-surori a Serbiei. Sinodul Bisericii Sirbe s-a pronuntat critic fata de demersul Bucurestiului si si-a exprimat sustinerea fata de eforturile angajate de Biserica Rusa pentru „restabilirea unei ordini canonice normale in Moldova". Potrivit ierarhilor sirbi, Republica Moldova este o „regiune canonica ce prin traditie apartine de Patriarhia Moscovei". Intr-o scrisoare adresata patriarhului rus Aleksei al II-lea patriarhul sirb Pavle a apreciat ca „sfidarea traditiilor canonice a stat la baza crearii asa-numitei Mitropolii a Basarabiei". Aceasta, a mai scris intii statatorul Bisericii Ortodoxe Sirbe, face ca „problema basarabeana" sa fie calificata drept o chestiune „cu urmari importante pentru deplinatatea ortodoxiei". In final, patriarhul Pavle si-a exprimat speranta intr-o rezolvare fericita a conflictului, „pentru binele unitatii pravoslave".

Scrisoarea patriarhului Pavle reprezinta o pozitionare neuzuala in spatiul interortodox. In cadrul conflictului dintre Moscova si Bucuresti pe tema reactivarii eparhiilor din Basarabia a mai fost implicata si Biserica Ortodoxa Bulgara, care a gazduit, la Manastirea Trojan, o intilnire a unei comisii mixte romano-ruse, la finalul anului trecut, fara a se pozitiona insa oficial in favoarea vreuneia dintre parti. Neoficial insa, ierarhii bulgari s-au raliat cu cei rusi dupa ce delegatia romana si-a aratat dezacordul fata de prezenta lor, adica a unei a treia parti, la discutii.

Intilnirea, pe care partea romana si-ar fi dorit-o in Grecia sau in Cipru, a reprezentat a patra etapa a unui dialog pe care l-au initiat in 1995 PF Teoctist si PF Aleksei al II-lea. Aceasta nu a avut insa rezultatul scontat, in pofida deschiderii spre dialog a partii romane, care a aratat ca eparhiile in discutie - de Balti, a Basarabiei de Sud si a Dubasariului si a toata Transnistria - au existat inainte de ocupatia sovietica, fiind doar reactivate cind jurisdictia Mitropoliei Basarabiei a fost recunoscuta de justitie.

Din punctul de vedere al Patriarhiei Ruse, Bucurestiul a incalcat principiul canonic care interzice existenta pe acelasi teritoriu a doua eparhii, in cazul de fata eparhiile Mitropoliei Basarabiei urmind sa coexiste cu cele ale Mitropoliei Moldovei, din cadrul Patriarhiei Ruse. De asemenea, partea rusa s-a mai inarmat si cu argumentul istoric ca teritoriul Basarabiei a fost subordonat canonic Moscovei in timpul ocupatiei tariste, intre 1812 si 1918. Falia dintre cele doua biserici a fost adincita la sfirsitul lui 2007, cind, in cadrul unei intilniri cu mitropolitul primar Cristofor al Bisericii Ortodoxe din Cehia si Slovacia, patriarhul Aleksei al II-lea a calificat gestul BOR drept „o ingerinta brutala in spatiul canonic al Patriarhiei Ruse si o violare a normelor canonice ale Bisericii Ortodoxe Ruse".

Amenzi pentru „Drumul Crucii" In perioada sarbatorilor, trei preoti romani si o calugarita ce activau in Basarabia au primit interdictie de munca, fiind amenintati cu expulzarea. In semn de solidaritate, pe 10 ianuarie s-a organizat un protest numit „Drumul Crucii", in care clerici si enoriasi au parcurs pe jos distanta intre Cahul si Giurgiulesti, ceea ce a avut drept consecinta amenzi si audierea de catre politie a mai multor participanti. Trei dintre cei opt preoti vizati de procese administrative, pe motiv ca nu au avut autorizatie pentru protest, au fost achitati, sub amenintarea scandalului international si dupa ce protopopul de Cahul, Grigore Marin, a explicat ca „Drumul Crucii" a fost „o forma extrema de rugaciune, pentru ca preotii romani expulzati de autoritatile comuniste sa revina in parohiile din care au fost alungati". Pentru ceilalti cinci urmeaza sa se dea sentintele zilele acestea.

Despre patriarhul Serbiei, pe www.cotidianul.ro/select