Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu (foto), castigator al premiului Palme d'Or la Cannes si nominalizat la Globurile de Aur, nu a fost inclus de membrii Academiei americane de film pe lista scurta a nominalizaril

Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu (foto), castigator al premiului Palme d'Or la Cannes si nominalizat la Globurile de Aur, nu a fost inclus de membrii Academiei americane de film pe lista scurta a nominalizarilor la Oscarul pentru film strain.

Criticii americani de film au reactionat virulent fata de excluderea lui Mungiu din cursa pentru Oscar. Sub titlul "How Do You Say 'Oscar Scandal>> in Romanian?", criticul publicatiei LA Weekly, Scott Foundas, face un aspru rechizitoriu la adresa a ceea ce numeste "o zi care va ramane in istoria premiilor Academiei drept infama", urmare a faptului ca cel mai apreciat film strain al anului nu se regaseste pe lista de nominalizari pentru Oscar.

RUSINE! La randul lor, regizori, producatori si critici de film romani, printre care Corneliu Porumboiu, Tudor Caranfil si Tudor Giurgiu, au declarat pentru Mediafax ca Oscarul este un business, motiv pentru care nu ii surprinde faptul ca "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" nu a fost inclus pe lista.

"Mi se pare o rusine pe de o parte, pe de alta parte mi se pare ca e cumva normal, tinand cont de bugetele care se pun la bataie pentru promovarea filmului in America", a precizat Giurgiu. Productiile care vor intra in "semifinala" pentru Oscar sunt: "The Counterfeiters" (Austria), "The Year My Parents Went on Vacation" (Brazilia), "Days of Darkness" (Canada), "Beaufort" (Israel), "The Unknown" (Italia), "Mongol" (Kazahstan), "Katyn" (Polonia), "12" (Rusia), "The Trap" (Serbia). Urmeaza sa fie alese cele cinci filme finaliste, apoi, in 22 ianuarie, vor fi anuntate nominalizarile, iar ceremonia de decernare a trofeelor va avea loc la 24 februarie, daca o va permite greva scenaristilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.