Simbata, de la ora 12.00, pe TVR 1, cele zece milioane de provinciali autohtoni au spatiu de emisie. Producatoarea ,,Izolatilor in Romania", Dite Dinesz, a mai batut inca o data tara, timp de patru luni, pentru a-i filma.Dite Dinesz a trecut si a filmat prin oraselele mici De ce avem nevoie de provinciali azi, cind toata lumea are apa calda si umbla in pantofi italienesti de la mall?

Provincia e locul ce incepe dupa ultima statie de metrou. (Oricum, nu am avea loc cu totii in metrou!) Adica, adunate la un loc, sint sute de orase mici si peste 10 milioane de romani. Am plecat iar la drum, un alt fel de drum decit cel propus de „Izolati in Romania", cu gindul sa arat ca exista provinciali in Romania. Ca avem provincie, nu doar capitale. La intimplare am ales orasele din toata tara, pe care le strabat de 4 luni. De ce avem nevoie de provinciali?… Ca sa ne intoarcem acasa, cei plecati prin lume si prin tara. Iti spun nu doar eu, o provinciala, nascuta intr-un orasel anonim. Or sa iti spuna zecile de oameni pe care ii aduc pe ecran ca sa vedem cum e sa traiesti cu tot orasul care te stie de cind se stie si pe el. Fara intrebari, ma acceptau in casele lor. Le rascoleam tot trecutul si cu un bun-simt uitat uneori, acolo unde sintem multi, imi multumeau ca m-am gindit si la ei. Neavind evenimente multe in oraselele lor, camerele de luat vederi mai rar vin sa ii intrebe pur si simplu ce mai fac si atit. Sint milioane de vieti, de bucurii si drame dupa ultima statie de metrou si noi nu auzeam nimic de vietile lor.

Ce gindesc?

Intii gindesc bine despre noi. Ca ne e bine cu atitea oferte in orasele mari. Dar si ca ceea ce vor ei de la viata s-a implinit. Vor ceea ce au, eventual un supermarket, un cinematograf deschis, citeva spectacole, sa se vada oraselul lor mai des la televizor.

Prin ce dau bine pe ecran?

Sint firesti. Am putut sa ma imprietenesc cu ei. Au incredere in oameni. Eu am intrat in casele lor cu citeva cuvinte si mi-au povestit tot. Adevarul e ca le era si dor sa vorbeasca despre ei… Si strazile lor mici si linistite dau foarte bine pe ecran... Si geamurile diferite, o sa vezi multe in serie. De fapt, de la ele a pornit totul… Trecem prin orasele mici, ii vedem la ferestre sau nu, dar nu ne oprim niciodata in orasele atit de mici precum Toplita, Lugoj, Comanesti, Tirgu-Lapus, Salonta, Abrud.

Revolutie?

In centru, da, in fiecare orasel mic vezi ca o revolutie a schimbat ceva. Dar ei nu, nu aveau de ce sa se schimbe: acasa, familie, meserie, biserica, sint toate neschimbate de revolutie. Prin asta se deosebesc. Interioarele sint aceleasi, ca in vremurile in care dupa-amiaza erai servit cu dulceata de visine si un pahar cu apa, iar fatadele s-au mai schimbat pe ici, pe colo, a mai aparut cite un supermarket.