Agentia de evaluare financiara Moody's recomanda Romaniei sa se concentreze pe investitiile in infrastructura si nu pe cheltuielile sociale, pentru a nu afecta perspectivele de crestere economica pe termen lung, transmite Reuters.
Moody's a reiterat insa ca nu exista riscul unei revizuiri in scadere a ratingului "Baa3" acordat Romaniei.
Bugetul general consolidat a inregistrat, la finele anului trecut, calculat dupa metodologia romaneasca, un deficit de circa 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB).
Cheltuielile sociale, efectuate inainte de alegerile parlamentare care vor avea loc in acest an, au alimentat supraincalzirea economiei si ar putea urca deficitul bugetar peste tinta de 2,7% din PIB stabilita pentru 2008, considera analistii.
"In ultimii cativa ani, guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuieli curente si insuficient in cazul investitiilor", a declarat Kenneth Orchard, analist Moody's pentru Romania.
El a aratat ca cea mai mare parte a cresterilor de cheltuieli a fost pentru majorarea salariilor si a pensiilor.
"Cu toate ca autoritatile au mereu in plan majorarea bugetelor de investitii, deficitele se mentin", a spus Orchard.
Totodata, analistul Moody's a cerut guvernului sa reia procesul de reforma, in prezent "blocat" in domenii precum educatie, administratie publica, privatizare, justitie si combaterea coruptiei.
Orchard a spus insa ca, avand in vedere ciclul electoral, este improbabil ca guvernul sa se concentreze pe investitii si accelerarea reformelor.