Mizuho Financial Group Inc, numarul doi in sectorul bancar din Japonia, poarta discutii pentru a investi peste 925 milioane dolari in Merrill Lynch & Co Inc, potrivit unor surse avizate, pe fondul unor speculatii potrivit carora banca americana cauta sa-si creasca capitalul, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Divizia bancara a grupului Mizuho, Mizuho Corporate Bank, negociaza achizitionarea din actiunile preferentiale ale Merrill Lynch, in valoare de peste 925 milioane dolari, potrivit unor surse avizate. Un purtator de cuvant din partea Mizuho, Masako Shiono, a anuntat ca nu poate face deocamdata declaratii. Nici purtatorul de cuvant al Merrill Lynch din Tokyo, Tsukasa Noda, nu a facut comentarii. Sursele, care si-au pastrat identitatea sub anonimat, au declarat ca actiunile preferentiale vor fi cel mai probabil convertibile in actiuni obisnuite. Acordul va marca o turnura pentru bancile japoneze, care cautau ajutorul din partea rivalilor din strainatate in urma cu cativa ani.
"Lucrurile s-au schimbat foarte mult. Sunt abia cinci ani de cand Merrill a inceput sa investeasca in Mizuho", a declarat analistul bancar al firmei Fox-Pitt din Tokyo, David Threadgold. "Fondurile suverane si institutiile financiare din Asia nu au fost afectate de criza creditelor", a adaugat acesta.
In decembrie 2007, Merrill a obtinut 7,5 miliarde dolari prin vanzarea unei participatii catre Guvernul din Singapore si un administrator de actiuni. Financial Times a anuntat ca Merrill cauta aproximativ patru miliarde de dolari pentru o noua operatiune de strangere de capital, iar Autoritatea de Investitii din Kuweit ar putea fi un investitor important.
In acest moment, Merril se confrunta cu mari probleme ale pierderilor cauzate de criza creditelor suprime.