Fondul de garantare a pensiei private va aparea peste 4-5 luni de la inceperea colectarii pensiilor, iar randamentul contributiei nu este garantat.

Salariatii cu virste de pina la 35 de ani mai au o singura zi pentru a opta pentru unul din cele 18 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), persoanele neinscrise sau cele care au semnat cu mai multe fonduri urmind sa fie redistribuite in mod aleatoriu. Repartizarea va fi realizata de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) prin intermediul unei aplicatii software.

„Data-limita, pentru angajatii care au pina in 35 de ani, de aderare la un fond de pensii private este 17 ianuarie. Persoanele care au intre 36 si 45 de ani pot adera si dupa aceasta data, ele neintrind in loteria pensiilor", sustine Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit datelor preliminare de la CSSPP, in jur de 400.000 de angajati vor intra la loteria pensilor private obligatorii.

Din pacate, angajatii care vor contribui la un fond de pensii nu au inca garantia banilor. „Fondul de garantare a pensiilor private va aparea peste 4-5 luni", mai spune Ion Giurescu. Potrivit legii, fondul de garantare a pensiilor private va asigura valoarea contributiilor minus comisionul platit la intrarea in fond si cel de administrare. Cum in prezent, comisionul perceput la intrarea in fond este de 2,4%, iar cel de administrare de 0,6%, rezulta ca fondul de garantare a pensiilor private va asigura in jur de 97% din banii dati in decursul anilor. Vestea buna este ca fondurile de pensii private nu pot da faliment, ele neintrind sub incidenta legii falimentului, potrivit legislatiei actuale.

Romanii vor plati contributia la fondul de pensii in lei, dar pensia va veni in euro. „Cu siguranta pensia privata, daca tinem cont de perioada lunga de timp in care se contribuie, nu va fi in lei, ci in euro", mai spune Giu-rescu. De aceea nici nu a fost stabilita valoarea minima a pensiei obligatorii. „Calculul pensiei ar trebui facut in functie de salariul mediu. Dar nu stim deocamdata cit va fi acesta peste 10, 15 ani, deoarece nu se poate face inca o prognoza corecta a economiei. Asa ca nu putem spune cit va fi pensia medie la aceste fonduri", mai adauga vicepresedintele CSSPP.

Banii dati la pensia privata nu au un randament garantat. Legea spune ca randamentul unui fond nu poate fi mai mic de 3% decit media randamentului inregistrat de fondurile private din piata. Asta inseamna ca pot exista ani cind randamentele fondurilor sa fie chiar negative.

Pensia privata obligatorie va fi mai mare in cazul barbatilor decit al femeilor. Si asta din doua motive: barbatii ies la pensie la 65 de ani si traiesc mai putin, iar femeile la 60 de ani si traiesc mai mult. Asa ca pensia privata la femei va fi mai mica in medie cu 30% decit cea a barbatilor.

Angajatii care nu au strins la implinirea virstei de pensionare suma minima necesara pentru primirea unei pensii private (suma va fi facuta publica mai tirziu) vor incasa banii avuti in cont intr-o singura transa sau esalonat, timp de maximum cinci ani.

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au avansat ca termen lunile martie sau aprilie pentru inceperea procesului de virare a contributiilor la Pilonul II. In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va trece in administrare privata, urmind ca in opt ani sa ajunga la 6%.

Numarul celor care au aderat, pina la 1 ianuarie, se ridica la 3.179.115, conform datelor publicate de CNPAS. Dupa numarul de adeziuni validate, primele trei fonduri sint cele administrate de ING Fond de Pensii - 1.066.203, Allianz-Tiriac Fond de Pensii - 798.753 si Generali Fond de Pensii - 301.906. Contributiile la sistemul de pensii obligatoriu administrat privat (Pilonul II) vor insuma 835 milioane de lei in acest an, reprezentind 0,19% din PIB, si vor ajunge la 1,8 miliarde de lei in 2010, respectiv 0,33% din PIB, potrivit estimarilor oficiale. In 2009, contributiile totale la Pilonul II vor totaliza 1,2 miliarde de lei.