In inima Venetiei, la Palazzo Correr, versurile lui Mihai Eminescu s-au facut din nou auzite. Annamaria Gabriella Molcsan, Cristian Alexandru Damian si Marius Cornea, bursieri "Nicolae Iorga" ai Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica

In inima Venetiei, la Palazzo Correr, versurile lui Mihai Eminescu s-au facut din nou auzite. Annamaria Gabriella Molcsan, Cristian Alexandru Damian si Marius Cornea, bursieri "Nicolae Iorga" ai Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, au sustinut la 15 ianuarie (in ziua in care s-au implinit 158 ani de la nasterea poetului) un curs, urmat de un seminar special, avand ca tema poezia si proza lui Mihai Eminescu. Cursul se inscrie in cadrul unor initiative cu totul firesti, caci inca din 2002, in urma conventiei incheiate cu Universitatea ca' Foscari din Venetia, la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica se predau cursuri de limba, literatura si cultura romana. Adresate studentilor care doresc sa cunoasca Romania sau celor care au ales limba romana ca a doua limba de studiu, prelegerile au starnit pana acum entuziasmul a nu mai putin de 15 studenti.

Printre temele cursurilor se numara atat insusirea lexicului si a principalelor notiuni de gramatica, o succinta si atractiva introducere in istoria si cultura romana, dar si o explorare a universului prozei si poeziei romanesti, din care, evident, opera lui Mihai Eminescu nu putea fi omisa. Ineditul acestor cursuri il reprezinta studierea in limba romana a unor scurte fragmente din operele marilor prozatori precum Mircea Eliade, Liviu Rebreanu sau Marin Sorescu.

Academia Romana a venit in ajutorul tinerilor studenti vorbitori de limba romana si a pus la dispozitia Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica volumele 8-14 din editia academica, curprinzand manuscrisele facsimilate ale lui Eminescu. Accesul la aceste documente nu va fi rezervat strict studentilor, ci vor putea fi "cercetate” de catre orice persoana doritoare de a se initia in universul eminescian. Monica Joita, directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica a afirmat ca aceasta donatie reprezinta un prim pas catre implinirea uneia dintre dorintele lui Nicolae Iorga: editarea integralei Eminescu.

Trebuie mentionat ca Nicolae Iorga este cel care a inaugurat, in 1930, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica. De-a lungul timpului, "Casa Romana" (asa cum s-au obisnuit romanii sa numeasca Institutul Cultural) avea sa gazduiasca studenti, cercetatori si oameni de cultura. "Ai nostri vor veni, vor sta in aceste incaperi pline de amintiri, vor contempla de la ferestrele largi intinderea rosie a acoperisurilor si intinsele orizonturi. Vor cobori apoi pe cele mai frumoase strazi din lume si vor ramane ore indelungi in fata pietrelor in care e intruchipat Dumnezeul frumusetii eterne. Iar cand vor reveni in patrie, ceva din Venetia ii va insoti"- declara Nicolae Iorga in discursul de inaugurare. Astazi, studentii din Venetia vor purta in sufletele lor un crampei din Romania si poezia lui Eminescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.