Majorarea suprafetelor medii ale fermelor, in prezent redusa, va duce la cresterea competitivitatii produselor agricole romanesti, a declarat pentru Mediafax comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel. "Am mai me
Majorarea suprafetelor medii ale fermelor, in prezent redusa, va duce la cresterea competitivitatii produselor agricole romanesti, a declarat pentru Mediafax comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel. "Am mai mentionat nevoia de restructurare a sectorului fermelor din Romania. Recentele reforme ale Politicii Agricole Comune au ca scop cresterea competitivitatii producatorilor nostri. Acesta este cazul in special in Romania, unde suprafata medie a unei ferme ramane foarte redusa", a aratat Boel.
Comisarul european a mai mentionat ca problemele din agricultura romaneasca sunt constituite de nevoia de restructurare in domeniul fermelor, deficientele din sectorul veterinar si importanta controlului privind cheltuirea corecta a fondurilor UE. Majorarea suprafetei agricole medii pe exploatatie este un obiectiv urmarit si de Ministerul Agriculturii, cat si de asociatiile de producatori. Politica ministerului in domeniu este sa sprijine exploatatiile mici sa treaca de la un nivel de subzistenta sau semisubzistenta la un nivel "de piata", care sa le permita sa obtina profit din activitatea agricola.
Sectorul agricol romanesc este dominat de fermele cu suprafete mici, numarul total al gospodariilor taranesti este de circa 4,5 milioane dintre care aproape 3 milioane de proprietati au suprafete mai mici de un hectar, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii.Progrese lente, dar sigureMariann Fischer Boel a mai afirmat ca Romania a facut progrese lente in prima parte a anului 2007, dar s-au accelerat spre sfarsitul anului, unul dintre exemple ar fi obtinerea acreditarii finale a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si cea a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). In ultimele sase saptamani din anul 2007, autoritatile romane au facut un progres rapid, ceea ce a condus la evitarea activarii clauzei. Daca Comisia Europeana ar fi decis sa activeze clauza de salvgardare, Romania ar fi pierdut 25%, adica 100 milioane de euro din valoarea fondurilor alocate pentru platile fermierilor pentru anul agricol 2007.
"Totusi, Romania trebuie acum sa continue sa faca o treaba buna pentru a se asigura ca totul merge fara probleme, odata ce platile incep sa curga. In mod cert Romania trece printr-o perioada de schimbare in agricultura, dar sper si cred ca platile directe de la Bruxelles si finantarea pentru dezvoltare rurala vor asista acest proces", a mai afirmat Boel.Suntem pe calea cea buna"Nu am niciun dubiu ca Romania se va alinia la toate normele europene din domeniu. Fiecare stat trebuie sa adopte Corpul legislativ al UE inainte de aderare. Acolo unde exista exceptii temporare, acestea trebuie eliminate la timpul potrivit. Romania trece printr-o perioada de restructurare si ajustare, dar sunt sigura ca va fi la inaltimea acestei cerinte", a spus Fischer Boel. Anul 2007 a fost primul in care Romania a participat la negocierile UE in calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. In ceea ce priveste negocierile din domeniul agricol, inlocuirile la conducerea Ministerului Agriculturii au insemnat si schimbarea principalului negociator in relatia cu Bruxelles. Anul trecut, portofoliul Agriculturii a fost detinut, pe rand, de Dan Motreanu, Decebal Traian Remes si actualul ministru, Dacian Ciolos. Mariann Fischer Boel nu a dorit sa comenteze pe tema schimbarilor dese de ministri, afirmand ca "tot ceea ce conteaza pentru Comisie este ca treaba sa fie facuta in mod eficient".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.