Dupa ce aglomeratia din perioada Sarbatorilor de iarna a trecut, statiunea Sovata reprezinta destinatia ideala pentru o partida de schi la sfarsitul acestei saptamani.

Frig, zapada, telescaun. Dedesubt, pe partie, nimeni. Asta e part

Dupa ce aglomeratia din perioada Sarbatorilor de iarna a trecut, statiunea Sovata reprezinta destinatia ideala pentru o partida de schi la sfarsitul acestei saptamani.

Frig, zapada, telescaun. Dedesubt, pe partie, nimeni. Asta e partia? Cam aiurea! Sus, dupa ce te slobozesti din scaunul inghetat, dai de fericire! Schiorii coloreaza panta incepatorilor, numita impropriu partie. E totusi deservita de un baby-ski de care se agata copiii.

CA LA NOI, LA ROMANI. Despre schi in adevaratul sens al cuvantului se poate vorbi abia atunci cand vine vorba de partia Alunis, punctul forte pe care il are Sovata pe timp de iarna. Partia arata bine, iar stratul de zapada masoara cam 25 de centimetri. A fost si mai multa, dar s-a dus, pentru ca n-a mai nins din decembrie. De Sarbatori a fost nebunie. Sute de turisti s-au inghesuit pe partie si padurea de pe margine a dat impresia ca strange ca un clapar nou. Acum peisajul s-a mai aerisit si se poate schia in liniste. O urcare cu telescaunul care are un singur loc, la fel ca la Mogosa sau Piatra Fantenele, costa 7 lei. Copiii beneficiaza de reducere, astfel ca ei trebuie sa scoata din portofelul parintilor numai 5 lei. Partia arata bine numai atunci cand ninge foarte mult, dar nici acum nu e chiar rau. Ar fi nevoie de un tun care sa produca zapada artificiala. Turistii se plang ca aproape de sosire, la ultimul "zid", partia este destul de abrupta. Schiorii se tem sa nu cada si prefera sa coboare in derapaj. Zapada se "matura" foarte usor si se formeaza gheata. Daca nu veniti cu schiurile de acasa faceti o mare greseala. Centrele de inchiriere de la Sovata au in rafturi numai echipament vechi, care va pot transforma ziua intr-un calvar. O pauza pe partie este mereu binevenita. La cele doua cabane, merg oricand un vin fiert, un ceai de fructe sau o ciorbita de fasole!

CONCURS. Sambata si duminica va avea loc la Predeal un concurs de schi alpin dotat cu puncte FIS. Dintre schiorii romani, vor fi prezenti la start Ionica Achiriloaie, Florentin Nicolae, Bogdan Barbu, Dragos Staicu, Mihai Olaru, Elod Pal Pal, Zsombor Peter si Istvan Bojthe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.