Romania a coborat in acest an o pozitie, pe locul 68, in clasamentul anual cu privire la libertatea economiei, realizat de Fundatia Heritage si Wall Street Journal, desi punctajul obtinut s-a imbunatatit usor, ca urmare a unei evaluari mai favorabile
Romania a coborat in acest an o pozitie, pe locul 68, in clasamentul anual cu privire la libertatea economiei, realizat de Fundatia Heritage si Wall Street Journal, desi punctajul obtinut s-a imbunatatit usor, ca urmare a unei evaluari mai favorabile privind piata monetara si climatul de investitii, informeaza Mediafax.
Indicele libertatii economiei cuprinde 157 de tari si surprinde gradul de libertate la nivelul mai multor sectoare economice, precum comertul, mediul de afaceri, investitiile sau drepturile de proprietate. Astfel, economia Romaniei este libera in proportie de 61,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decat ponderea inregistrata in 2007.
La nivel european, Romania ocupa locul 30 din 41 si se situeaza sub media regionala in functie de punctajul obtinut. Romania inregistreaza un nivel ridicat al libertatii in sectorul de afaceri, fiscal si comercial. Autorii raportului amintesc ca impozitul pe venit si pe profitul companiilor este de 16% si arata ca veniturile totale din impozite au o pondere ridicata la formarea Produsului Intern Brut (PIB).
In pofida progreselor inregistrate la reducerea taxelor vamale, barierele non-tarifare raman semnificative. Sistemul financiar corespunde standardelor internationale, o evolutie favorabila fiind stimulata de programul recent de reforma si privatizare. In continuare, specialistii Fundatiei Heritage analizeaza separat gradul de libertate in diferitele sectoare ale economiei. Astfel, in ceea ce priveste libertatea mediului de afaceri, Romania a obtinut un punctaj de 74,1%. Libertatea de a incepe, opera si, ulterior, de a inceta o afacere este relativ bine protejata de cadrul reglementativ al Romaniei.
In privinta comertului exterior, in Romania acesta este liber in proportie de 86%. Politica Romaniei in domeniul comercial este asemenea celei din alte state comunitare.
Reglementarile restrictive din domeniul biotehnologiei, sanitar si fitosanitar depasesc prevederile comunitare, iar coruptia si modul de aplicare al legilor privind proprietatea intelectuala sunt probleme care persista. Referitor la sectorul fiscal, gradul de libertate se plaseaza la 85,6% in Romania. Astfel, autorii studiului noteaza ca in Romania ratele de impozitare sunt scazute si constante. Indicele privind libertatea fata de Guvern se plaseaza la 70,8%. Cheltuielile publice totale sunt moderate, plasandu-se la circa 31,2% din PIB, potrivit celor mai recente date.
Inflatia se situeaza la un nivel ridicat, media plasandu-se la 7,7% in intervalul 2004-2006. Preturile relativ instabile explica, in mare parte, punctajul obtinut de Romania pentru libertatea pietei monetare, respectiv 72,5%. In ceea ce priveste gradul de libertate a sectorului de investitii, acesta se plaseaza la 60%.
Referitor la sectorul financiar, gradul de libertate in Romania se plaseaza la 50%. Cadrul de supraveghere si reglementare se aliniaza standardelor internationale. Planurile semnificative de reforma si restructurare implementate dupa 1989 includ privatizarea mai multor banci de stat.
In continuare, privitor la libertatea fata de coruptie, Romania a primit un punctaj de 31%, fenomenul coruptiei fiind foarte raspandit. Romania ocupa locul 84 din 163 in cadrul indicelui Transparency International's Corruption Perceptions Index pentru anul 2006.
Gradul libertatii pe piata muncii este de 55,3%. Piata de profil opereaza in baza unor reglementari inflexibile, care blocheaza imbunatatirea productivitatii muncii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.