Noua femei si doi barbati asteapta in acest moment, in inchisoare, o astfel de pedeapsa.

Amnesty International cere Iranului sa renunte la pedeapsa cu moartea prin lapidare, „o practica oribila, ce are scopul de a creste suferinta celor condamnati". 11 condamnati asteapta o astfel de pedeapsa in prezent, iar din 2002 pina acum, trei persoane au fost ucise cu pietre pentru adulter, in ciuda unui moratoriu pe care Teheranul sustine ca il respecta. Majoritatea celor condamnati la lapidare sint femei, arata organizatia pentru drepturile omului.

Pedeapsa prin lapidare prevede ca persoana condamnata sa fie ucisa cu pietre, dar pietrele sa nu fie atit de mari incit sa o ucida dintr-o singura lovitura. Barbatii sint ingropati pina la mijloc, iar femeile pina la piept inainte de a fi loviti cu pietre pina la moarte. Desi in Coran nu este inscrisa pedeapsa prin lapidare, unii invatati musulmani sustin ca ea e mentionata in traditiile despre viata profetului Mahomed.

Amnesty International a facut public cazul unei femei condamnate, Mokarrameh Ebrahimi. Tatal copiilor acesteia, Jafar Kiani, cu care ea nu era casatorita, a fost ucis cu pietre in iulie 2007, desi Ministerul Justitiei iranian anuntase in urma cu cinci ani un moratoriu asupra lapidarilor. Mokarrameh asteapta si ea acum aceeasi pedeapsa, alaturi de inca alte opt femei si doi barbati.

Femeile sint condamnate mai des la o astfel de pedeapsa si din cauza faptului ca nu sint tratate egal cu barbatii in fata tribunalelor iraniene. In plus, femeile iraniene sint adesea analfabete, in numar mai mare decit barbatii, de aceea sint mai predispuse sa semneze declaratii conform carora sint vinovate, fara a sti ce semneaza.

Una dintre femeile condamnate la lapidare a fost acuzata de prostitutie, dupa ce fusese obligata la o asemenea activitate de catre sotul ei, dependent de heroina, relateaza Amnesty. Aceasta femeie a fost condamnata la opt ani de inchisoare, pentru complicitate la uciderea sotului sau, impreuna cu un client, dar la moarte prin lapidare pentru adulter.

„Executarea prin lapidare este o pedeapsa grotesca si inacceptabila, pe care autoritatile iraniene ar trebui s-o aboleasca imediat", a declarat directorul Amnesty International, Kate Allen. Ea a cerut si eliminarea practicii de condamnare la moarte pentru adulter.