De la inceputul anului curent, culoarea dominanta in piata autohtona de capital a fost "rosul", scaderile incepute chiar in 3 ianuarie, prima sesiune a lui 2008, extinzandu-se pana la inceputul saptamanii in curs. Cauzele care au dus la o miscare de
De la inceputul anului curent, culoarea dominanta in piata autohtona de capital a fost "rosul", scaderile incepute chiar in 3 ianuarie, prima sesiune a lui 2008, extinzandu-se pana la inceputul saptamanii in curs. Cauzele care au dus la o miscare de acest gen sunt multiple.
Conform lui Ioan Aleman, directorul Departamentului de Dezvoltare si Produse Noi al Bursei din Sibiu, "piata de capital romaneasca este, de cele mai multe ori, una atipica. Deciziile jucatorilor intr-un moment sau altul au ajuns sa fie afectate hotarator in primul rand de evolutia economiei de peste ocean si chiar de zvonuri. Spre exemplu, in ultima perioada SIF-urile au inregistrat o corectie severa, indicele care urmareste evolutia celor cinci actiuni pierzand, in ultima luna, circa 20%. De aceea, in aceste momente exista o oarecare teama care a pus stapanire pe majoritatea investitorilor din Romania".
In aceste conditii, se pune intrebarea cum au putut traversa investitorii autohtoni aceasta perioada extinsa de evolutie descrescatoare? Logica este una destul de simpla si ne spune urmatoarele: fie au marcat pierderi pe spot, fie si-au pastrat portofoliile sperand intr-o revenire grabnica fie au actionat pe piata sibiana la termen care a oferit investitorilor, datorita mecanismului tranzactiilor short, posibilitatea marcarii de noi castiguri consistente sau de protectie eficienta a portofoliilor.
Este evident asadar ca principala categorie de investitori care a beneficiat de trendul descendent este reprezentata de speculatorii vanzatori. Instrumentele preferate de acestia au fost contractele futures ce au ca active suport actiunile SIF 5 Oltenia, respectiv SIF 2 Moldova, cele mai lichide din piata la termen. Pana in data de 14 ianuarie, inclusiv, participantii in piata derivatelor au realizat pe cele doua produse operatiuni prin care au rulat echivalentul a peste 50 milioane de actiuni SIF 5, respectiv 40,8 milioane de actiuni SIF 2. Valoric, in momentul de fata, pe derivatele celor doua actiuni, SIF 2 si SIF 5, sunt deschise pozitii pe echivalentul a aproape 20 milioane de actiuni in pozitii pe vanzare.
"Bursa sibiana este singura din Romania unde participantii se bucura de tranzactii pe vanzare cu o lichiditate ce acopera orice pretentii si ofera o insemnata paleta de avantaje fata de piata spot, a mai precizat Aleman. El a adaugat ca "pentru a ne crea o imagine in acest sens este suficient sa evidentiem profitul speculatorilor care au mizat pe scaderea cotatiilor actiunilor SIF 2 sau SIF 5".
Concret, in cele opt sedinte traversate in acest inceput de an speculatorii care s-au orientat pe vanzarea contractelor DESIF 2 si DESIF 5 au inregistrat deja profituri insemnate. Spre exemplu, contractele DESIF 2 avand scadenta martie 2008 au urmat un traseu descendent soldat cu o depreciere de peste 52 bani/actiune care a putut aduce randamente de pana la 130%. Pe aceleasi coordonate s-a inscris si evolutia DESIF 5, cu scadenta martie, care au pierdut in opt zile 68,17 bani/titlu, randamentul short corespunzator unei astfel de scaderi fiind de peste 136%.
"Castigurile shorterilor au putut fi si mai mari, in conditiile in care intrarea lor in piata s-a facut chiar in 3 ianuarie pe preturile maxime atinse. Totodata, s-au putut obtine randamente ridicate si pe scadenta iunie 2008", a adaugat un broker din piata. Evolutia cotatiilor DESIF 2 si DESIF 5 in perioada 3 - 11 ianuarie poate fi observata si din graficele alaturate.
Concluzionand, devine evident ca in astfel de momente ale pietei, doar bursa sibiana si derivatele reprezinta singura cale de castig, sau de gestionare eficienta a riscului si, pentru crearea unui climat propice cresterii pietei de capital, este de dorit ca toti intermediarii sa le explice clientilor si sa mediatizeze mai mult instrumentele derivate, demers care le va aduce beneficii atat lor, cat si investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.