Scutecele de unica folosinta neschimbate la timp constituie punctul de plecare pentru infectiile urinare la sugari.

Infectiile urinare reprezinta a treia cauza de imbolnavire la copii, dupa infectiile respiratorii si bolile diareice

Scutecele de unica folosinta neschimbate la timp constituie punctul de plecare pentru infectiile urinare la sugari.

Infectiile urinare reprezinta a treia cauza de imbolnavire la copii, dupa infectiile respiratorii si bolile diareice, spune dr Iustina Stan, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

RISCURI. Infectiile de la nivelul tractului urinar pot avea rasunet imediat asupra starii de sanatate a nou-nascutilor si sugarilor, in cazurile severe fiind amenintatoare de viata. Diagnosticul este uneori greu de stabilit, pentru ca sugarii nu prezinta simptome urinare specifice. Ei pot avea febra, varsaturi, stare generala proasta. Un alt risc in cazul sugarilor este purtarea scutecelor de unica folosinta. In conditiile in care scutecele nu sunt schimbate la timp, mai ales dupa ce copilul a avut scaun, germenii patogeni stagneaza, se inmultesc si pot infecta cu usurinta tractul urinar. Din cauza particularitatilor anatomice, pana la varsta de un an, baietii sunt mai expusi infectiilor urinare, iar dupa un an fetitele au mai frecvent aceste probleme. In scopul prevenirii aparitiei infectiilor urinare, medicul pediatru Iustina Stan recomanda parintilor sa le asigure copiilor o igiena riguroasa. Scutecele trebuie schimbate imediat, iar copilul trebuie spalat cu apa si sapun. Servetelele umede nu sunt recomandate spre a fi utilizate zi de zi, ci numai ocazional. Lotiunile pe care le contin pot provoca reactii alergice. Medicul le mai sugereaza parintilor ca dupa varsta de un an sa invete copiii sa mearga la toaleta, astfel incat renuntarea la scutece sa inceapa treptat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.