De negasit. Desi medicii avertizeaza ca pentru a nu contracta o forma grava a bolii se impune vaccinarea, farmaciile nu au la vanzare produsul La mijlocul lunii februarie, exista riscul declansarii unei epidemii de gripa. Specialistii de la Centrul
De negasit. Desi medicii avertizeaza ca pentru a nu contracta o forma grava a bolii se impune vaccinarea, farmaciile nu au la vanzare produsul La mijlocul lunii februarie, exista riscul declansarii unei epidemii de gripa. Specialistii de la Centrul de Referinta din cadrul Institutului National Cantacuzino avertizeaza ca gripa va deveni activa in Romania, dar numarul celor care acuza, in prezent, infectii ale cailor respiratorii nu este in crestere. "De obicei, traseul bolii incepe din nordul-Europei, apoi ajunge in tarile din vest si est. In prezent, se inregistreaza focare regionale in Irlanda, Italia, Elvetia, Slovenia si Spania. Frigul care a pus stapanire pe tara noastra, inceputul anului scolar, dar si intoarcerea romanilor din strainatate sunt doar cateva cauze care isi vor pune amprenta pe starea de sanatate a populatiei in cel mult o luna si jumatate", ne-a spus dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa. Pentru a preveni imbolnavirea, medicii ne recomanda sa ne vaccinam antigripal. Dozele ne protejeaza in proportie de 75% pana la 90%. De aceea, unele persoane vaccinate pot contracta forme usoare ale bolii, vaccinul protejandu-le, totusi, contra complicatiilor. Un vaccin se poate face numai dupa ce consultam medicul. Protectia impotriva bolii se instaleaza dupa doua saptamani de la administrare. Astfel, o persoana care doreste sa se vaccineze trebuie sa nu fi intrat deja in contact cu un bolnav de gripa. Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ca va continua campania de vaccinare gratuita a populatiei aflate la risc si in lunile ianuarie si februarie. Pana in prezent, au beneficiat de doze gratuite aproximativ trei milioane de persoane. Stocurile s-au epuizat din toamna Cei care nu intra in categoria persoanelor care prezinta risc crescut de imbolnavire, dar vor sa se vaccineze preventiv, nu au de unde sa isi procure dozele. Cele mai multe farmacii au terminat stocul in toamna si nu mai vor sa achizitioneze altul de teama ca vor ramane cu vaccinurile nevandute. "Nu vrem sa riscam sa le tinem pana expira. Din punctul nostru de vedere, perioada de vaccinare s-a incheiat la inceputul lunii decembrie. Poate doar printr-un mare noroc sa mai gasiti vreo doza ratacita printr-o unitate", ne-a spus o farmacista.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.