Ministerul Sanatatii a decis ca homosexualii pot fi acceptati la donarea de sange. Romania este prima tara din lume, unde categoria homosexualilor este exclusa de la donarea de sange. Potrivit unui proiect de ordin al ministrului sanatatii, din ches
Ministerul Sanatatii a decis ca homosexualii pot fi acceptati la donarea de sange. Romania este prima tara din lume, unde categoria homosexualilor este exclusa de la donarea de sange. Potrivit unui proiect de ordin al ministrului sanatatii, din chestionarul pentru donatorul de sange vor disparea intrebarile referitoare la relatiile sexuale dintre barbati. Chestionarul se completeaza la centrele de transfuzie sanguina de catre cei care vor sa doneze sange. Homosexualii erau refuzati din start de la donare, considerandu-se ca riscurile de infectare sunt extrem de mari. In referatul de aprobare a proiectului de ordin se arata ca motivele aparitiei actului normativ sunt legate de Hotararea nr. 260/29.08. 2007 a Colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta a decis ca intrebarile din chestionar „pentru barbati: ati avut relatii sexuale cu un alt barbat?; pentru femei: a avut partenerul dumneavoastra relatii sexuale cu un alt barbat?“ - sunt discriminatorii. In fapt, intrebarile se regasesc pe chestionarele pentru donatori din toate tarile. „Homosexualii reprezinta, peste tot in lume, un grup de risc si ei stiu foarte bine acest lucru. In relatiile sexuale dintre barbati ranile se fac mult mai usor prin contactul anal. Tocmai de aceea riscul de contactare a bolilor cu transmitere sexuala este foarte mare. Totodata, prin contactul sexual anal se transmit usor boli precum SIDA si hepatitele A, B si C“, ne-a declarat dr. Mihaela Hoinarescu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti. De la donare sunt respinsi drogatii, prostituatele, dar si cei care s-au tatuat in ultimele sase luni.

'Sute de nevinovati se vor imbolnavi>>
Psihologul Antoaneta Bugner, de la Institutul National de Hematologie, s-a aratat extrem de ingrijorata de consecintele unei astfel de decizii. „Este inadmisibil.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.