Deschiderea unei fabrici a companiei finlandeze Nokia la Cluj a devenit subiect de scandal in Parlamentul European, dar si in Germania. Surprinzator, presedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schultz, a cerut, ieri, Uni

Deschiderea unei fabrici a companiei finlandeze Nokia la Cluj a devenit subiect de scandal in Parlamentul European, dar si in Germania. Surprinzator, presedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schultz, a cerut, ieri, Uniunii Europene, sa nu permita deschiderea in Romania a fabricii Nokia! De parca, brusc, Romania nu ar mai fi membru al Uniunii.

A AFLAT ACUM. Intr-o interventie avuta in plenul sesiunii Parlamentului European, dedicata prezentarii prioritatilor presedintiei slovene a Uniunii, Martin Schultz a afirmat ca "Nokia incearca sa inchida o fabrica in Germania si sa deschida o alta in Romania, cu sprijinul financiar al UE”, relateaza Rompres. "Rog sa se verifice acest lucru si, daca este adevarat, sa nu se permita acest lucru” - a cerut Schultz, apreciind ca, in cazul in care acest lucru s-ar intampla, imaginea UE ar avea de suferit.

Nokia a si produs, de altfel, marti seara, potrivit unor surse apropiate proiectului, primul telefon mobil fabricat in Romania.

CONCEDIERI. Nokia a anuntat marti ca intentioneaza sa-si inchida uzina pe care o are la Bochum (nord-vestul Germaniei), pana la mijlocul lui 2008, ceea ce ar duce la concedierea a 2.300 de angajati. Nokia a mai anuntat ca intentioneaza sa-si mute productia la alte uzine, in principal la cea din Romania, care ar urma sa demareze activitatea in primul trimestru al acestui an. "Principalul motiv este faptul ca uzina de la Bochum pur si simplu nu este competitiva. Germania este o tara scumpa, costurile de productie si costurile salariale sunt mari si pe termen lung nu putem sa continuam activitatea la aceasta uzina” - sustine Nokia, precizand ca procesul de selectie a personalului a si inceput in Romania.

RECTIFICARE. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a negat ieri folosirea de fonduri europene pentru delocalizarea fabricii din Germania in Romania. Seful Executivului comunitar a atras atentia europarlamentarilor - mai ales din Germania si Franta - sa faca diferenta intre o delocalizare in cadrul UE si una in afara UE.

FONDURI. Comisia, a amintit Barroso, a propus un fond de adaptare la globalizare care functioneaza in cazuri in care anumite locuri de munca pot fi afectate de delocalizari in afara UE, insa in cazul de fata este vorba de o localizare in interiorul UE si ar fi inacceptabil ca in acest scop sa se foloseasca fonduri europene, pentru ca ar fi vorba de concurenta neloiala.

ISTORIC. Grupul Nokia a decis in primavara anului trecut sa deschida in comuna clujeana Jucu o platforma de productie, aceasta investitie fiind una dintre cele mai mari din ultimii 18 ani atat in Cluj, cat si in Romania. Pentru a facilita instalarea companiei finlandeze, Consiliul Judetean a demarat construirea unui parc industrial care va avea o suprafata de 159 de hectare, din care platforma Nokia va ocupa 90. In acest parc vor mai veni insa si alte firme, care vor desfasura activitati conexe productiei de telefoane mobile.

TRUFANDA. Acest prim telefon fabricat pe platforma de productie de la Jucu ar putea ajunge la presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, care si-a exprimat de foarte multa vreme intentia de a-l cumpara. Pe de alta parte, sefa directiei de comunicare a Nokia, Monica Alb, nu a dorit sa faca nici un fel de comentariu referitor la fabricarea acestui prim telefon mobil la Jucu. Ea a spus ca deocamdata se asteapta rezultatele financiare ale grupului Nokia pe anul 2007 si ca dupa data de 24 ianuarie va putea oferi mai multe informatii.

LA RAND. Cel de-al doilea telefon mobil produs de Nokia la Cluj ar putea ajunge la directorul firmei Tetarom, cea care administreaza parcul industrial in care se afla fabrica. Viorel Gavrea a afirmat si el, inca de la inceputurile investitiei, ca doreste sa intre in posesia unuia dintre primele telefoane mobile facute la Jucu.

INVESTITIE. Utilarea terenului pe care se afla parcul industrial, caruia i se mai spune si Nokia Village, va costa in total 33 de milioane de euro, investitia fiind realizata de autoritatile judetene. Zona va fi legata de Cluj-Napoca printr-o autostrada urbana, avand in vedere ca se preconizeaza ca parcul sa fie vizitat zilnic de putin 300 de camioane.

LOCURI DE MUNCA. In urma venirii la Cluj a companiei finlandeze se vor crea, in total, aproximativ 15.000 de locuri de munca, investitia realizata in acest parc industrial ridicandu-se la 200 de milioane de euro. De asemenea, in anul 2010, sumele care se vor aduna doar din taxele salariale ale angajatilor Nokia si ale firmelor conexe vor fi de 59 de milioane de euro. In cursul acestui an, Nokia va angaja aproximativ 1.000 de persoane, iar demararea efectiva a productiei este preconizata, potrivit lui Viorel Gavrea, pentru mijlocul lunii februarie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.