O echipa formata din reprezentanti ai Bancii Nationale si ai Ministerului Finantelor va pleca prin Europa pentru a face lobby economiei romanesti, lovita tare de turbulentele internationale.

Vosganian va trebui sa convinga si cercurileeuropene care nu l-au vrut comisar UE caeconomia merge bine Autoritatile contraataca astfel scaderea ratingurilor Romaniei din 2007, urmata de iesiri importante de capital care au condus la miscari dramatice ale actiunilor si ale cursului leu-euro. „Aceasta echipa va face exact ceea ce fac eu la diverse conferinte internationale. Va promova interesul Romaniei", a confirmat, in exclusivitate pentru Cotidianul, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, prezent la conferinta Euromoney de la Viena.

Bazele ineditei delegatii au fost puse la ziua de nastere a premierului Tariceanu. Intre doua cupe de sampanie, Tariceanu a discutat cu ministrul Varujan Vosganian si cu guvernatorul Mugur Isarescu despre situatia economiei romanesti. „In contextul ultimelor date economice, premierul a decis sa stabileasca o strategie de convingere a partenerilor europeni ca nu au motive de ingrijorare in privinta evolutiei economiei romanesti. Ministrul Varujan Vosganian a primit astfel sarcina sa se ocupe de acest lucru si sa se duca in capitalele europene pentru a transmite mesajul autoritatilor romane. Este raspunderea lui si in aceste zile s-a deplasat deja la Viena in acest scop", au spus surse guvernamentale.

„Ingrijorarile aparute ca urmare a depasirii estimarilor privind deficitul si inflatia, dar si comentariile reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, au determinat discutiile dintre cei trei", au mai spus sursele. Fostul ministru al Finantelor a declarat ca deficitul bugetar pe 2007 este mult peste cel estimat de autoritati si ca banca centrala va fi obligata sa ia masuri de stopare a presiunilor inflationiste.

Actualul ministru al Finantelor l-a contrazis luni, cind a dat un deficit bugetar oficial de doar 2,4% din PIB, in timp ce el era fixat la 2,8% din PIB. „O sa ne ducem sa le mai explicam, de exemplu, faptul ca in 2006 am avut crestere economica de 8%, iar anul trecut de doar 6%, insa din cauza secetei", a exemplificat ministrul Finantelor.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar crede ca o astfel de echipa ar avea succes numai daca ar vorbi direct cu investitorii care au interese in Romania. „Nu este rau ca in sfirsit se agita. Ei trebuie sa mearga sa vorbeasca bancilor mari care au interese aici si joaca pe RON, nu cu fel de fel de oficiali ai bancilor centrale. Trebuie sa se vada cu fonduri mutuale, cu agentii de rating, cu banci. In mod sigur, acestea vor continua sa-si urmareasca interesele de pe piata din Romania, dar exista o sansa ca dupa discutii sa vada Romania ceva mai sigura si sa fie mai retinuti", spune Baltazar.

Comisia de lobby apare intr-un moment in care unele date ale economiei nu arata foarte bine, in comparatie cu asteptarile. Inflatia pe 2007 a depasit cu doua puncte procentuale tinta stabilita de Banca Nationala si a ajuns la aproape 7%, in timp ce cresterea economica este sub asteptarile Guvernului si sub avansul tarilor din regiune. Pe de alta parte, deficitele externe au continuat sa creasca.

„Deficitul contului curent este cea mai mare problema pe care am identificat-o noi. Balanta externa a Romaniei arata un deficit de aproape 14 miliarde de euro, provocat mai ales de cresterea importurilor", spune Vosganian.

„Paravanul" delegatiei va fi promovarea emisiunii de euroobligatiuni care va fi lansata de Romania pina la jumatatea acestui an. Romania si-a promovat de fiecare data aceste emisiuni, la fel cum o fac si celelalte state. Insa la noi ultima emisiune pe pietele internationale a fost realizata in 2003, cind Romania a atras 700 de milioane de euro. De atunci, piata externa a aflat despre piata noastra doar de la consultanti.

Emisiunea de anul acesta este pe termen de zece ani, cu o valoare intre 500 de milioane si un miliard de euro. Principala destinatie a banilor o reprezinta acoperirea unui credit extern in valoare de 600 de milioane de euro care ajunge la scadenta la mijlocul anului. (Mihaela Radu, Serban Buscu, Ionut Tudorica)

Leul, ajutat ieri de BNR si de Finante Finantele si banca centrala au tras ieri lei din piata oferind o dobinda de 8% pentru a echilibra cursul.

Leul a recuperat ieri peste un ban (0,34%) in fata monedei europene pina la 3,6978 lei/euro, potrivit datelor afisate de banca centrala, cererea de lei din piata fiind sporita si de cele doua licitatii organizate de BNR si de Finante la care acestea au atras lei la dobinzi de 8%. Bancile tranzactionau un euro cu 3,7010 lei in deschiderea sedintei valutare de ieri, dupa ce moneda nationala cazuse luni la 3,7106 unitati fata de euro.

BNR a surprins ieri bancile cu o licitatie la care a atras 1,13 miliarde de lei in depozite la o saptamina la o dobinda anuala egala cu cea de politica monetara de 8%. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras, tot marti, 500 de milioane de lei in depozite la doua saptamani, iar dobinda maxima acordata a fost tot de 8% pe an.

„Nu cred ca leul mai are cum sa se deprecieze mult peste nivelul de 3,70 lei/euro, pentru ca in afara de imaginea negativa pe care o aveau investitorii straini despre Romania la sfirsitul anului trecut nu avem alte date care sa justifice asa ceva. Deprecierea leului din ultima perioada a fost o miscare naturala, dar exagerata de speculatori si probabil tot speculatorii or sa regleze situatia, pentru ca nu reflecta fundamentele economice", a spus dealerul-sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, pentru NewsIn. Arnautu a explicat ca o data cu angajarea bancii centrale si a Ministerului Finantelor in sustinerea unor politici monetare si fiscale care sa duca la imbunatatirea datelor macroeconomice ale Romaniei, leul ar trebui sa isi reia tendinta de apreciere. „Personal mizez pe o apreciere a leului pina la 3,60-3,65 lei/euro intr-o saptamina-doua", a mai spus Arnautu. Cursul afisat marti de banca centrala arata o apreciere nesemnificativa a monedei nationale (0,01%) fata de dolar, de la 2,4904 lei/dolar, cit era luni, la 2,4900 lei/dolar. (Ionut Tudorica)