E suficient sa stii litera cu care iti incep curiozitatile: de luni, Cotidianul iti ofera cheia cea mai simpla pentru a afla raspunsurile.

Colectia EDUCATIVA va schimba prejudecata ca o enciclopedie nu poate fi citita din scoarta in scoarta. Cu instrumentele de lectura pe care vi le prezentam azi, „Enciclopedia Ilustrata a Familiei" devine un google care poate fi accesat si fara calculator sau conexiune la Internet.

Dupa Literatura, Enciclopedica, si colectia DVD-Prison Break, o noua colectie Cotidianul, EDUCATIVA, debuteaza pe 21 ianuarie.

Cititorii ziarului vor fi intimpinati la chioscurile de presa, in fiecare luni, cu un volum dintr-o serie de 16, reunite intr-o enciclopedie semnata de prestigioasa edi tura britanica Dorling Kindersley.

Tematici de interes din cele mai variate domenii, abordate in detaliu, sint reunite in „Enciclopedia Ilustrata a Familiei", colectie editata in Ro mania cu sprijinul Oriflame. Inca de luni, atit copiii, cit si parintii lor vor avea tema de casa comuna sa exploreze universuri dintre cele mai diverse, toate incepute cu litera A: de la aborigenii australieni la aeronave, trecind prin chimia din spatele acizilor si bazelor si intrind in ungherele stupului de albine.

Continentul african si cel nord-american sint, la rindul lor, desfasurate, cu istoria, geografia, populatia si fauna lor, pe mai bine de jumatate din cele 64 de pagini ale primului volum.

Cele 16 volume care vor insoti rind pe rind Cotidianul in prima zi a saptaminii contin nu mai putin de 12.000 de foto grafii si ilustratii color si peste 5.000 de articole concepute cu sprijinul unor specialisti familiarizati cu fie care dintre fenomene. Primul dintre volume va putea fi achizitionat la un pret special de 4,9 lei, in timp ce urmatoarele vor costa 14,9 lei.

Autorii „Enciclopediei Ilustrate a Familiei" au pus in miscare un adevarat motor de cautare in forma tiparita, iar lectura rapida si accesul instant la subiectele relevante pledeaza in egala masura pentru aceasta calitate. Orice termen poate fi reperat cu usurinta prin cautarea literei corecte a alfabetului, care indruma direct spre pagina cautata. Un index aflat la inceputul fiecarui volum face o cautare si mai rafinata, iar un dictionar geografic transforma navigarea intr-o pura delectare. Diagramele, casutele cu informatii, listele si tabelele sint omniprezente la fiecare pagina si ajuta la o digerare si mai eficienta a informatiei. Casetele biografice cu cei care si-au pus amprenta asupra unui domeniu, un fir istoric al evenimentelor importante si peste 70 de pagini de colaje precum cele dedicate culorii, Chinei sau tiparului intregesc experienta lecturii.

Efortul editurii britanice nu a ramas fara ecou: „Enciclopedia Ilustrata a Familiei" a fost vinduta in peste 3 milioane de exemplare in toata lumea si a fost nominalizata la Premiile Smarties.REFERINTEEnciclopedia contine un capitol de referinte ilustrate cu date esentiale, cifre, statistici, impartite in cinci mari parti:

Panorama internationalaO harta complexa cu toate tarile lumii si informat ii referitoare la populatie, economie si resurse naturale.IstoriaO cronologie a evenimentelor istorice cheie, marile razboaie, revolutii, lupte si mari conducatori.Lumea vieUn ghid detaliat al clasificarii fiintelor, liste cuprinzind animale pe cale de disparitie si multe alte date din lumea naturala.Oameni, arte si mijloace de expresieInformatii din domeniile te leviziune, arte plastice, teatru, muzica, filo so fie, arhitectura, literatura, dans si multe altele.StiintaO imagine pe doua pagini a tabelului periodic, sustinuta de date importante privind vremea, matematica, Pamintul si Universul si tabelele de conversie a unitatilor de masura.
Imaginea linga text aduce milioane Dozajul bun dintre imagine si informatii a constituit, de altfel, una dintre revolutiile de publishing pe care le-a adus pe piata Dorling Kindersley, care a editat si „Enciclopedia Ilustrata a Familiei" din Colectia EDUCATIVA, oferita incepind de luni de Cotidianul.

Pentru ca textul vinde mai bine linga o fotografie, iar copiii, dar si adultii, au nevoie de poze pentru a intelege si pentru a retine. Pe asta au mizat Peter Kindersley si Christopher Dorling cind au pus bazele companiei lor de publishing in 1974 si au vindut, de atunci, milioane de exemplare, in 51 de limbi. Lideri in Marea Britanie, pe segmentul non-fictiunii ilustrate, cind au publicat primele titluri cu marca DK, acestea s-au vindut in peste un milion de exemplare.

In 1987, intrebindu-se „Unde sint cartile interesante pentru copii?", fondatorul Peter Kindersley a pornit o revolutie si in industria non-fictiunii pentru copii. O alta idee care a facut bani la DK au fost parteneriatele, de la cel cu „Reader's Digest" la prestigioasa simbioza DK Illustrated Oxford Dictionary.

Dorling Kindersley a fost achizitionata de grupul Pearson, care de tine Penguin Books.

Structurarea informatieiINDICIILE ALFABETICE
Literele iesite in evidenta va ajuta sa gasiti rapid termenii cautati in enciclopedie.ASEZAREA IN PAGINA
Paginile enciclopediei au fost gindite cu atentie, astfel incit fiecare subiect sa fie cit mai accesibil posibil.INTRODUCEREA
Fiecare articol incepe cu introduceri clare. Introducerea defineste si ofera o perspectiva de ansamblu asupra subiectelor. Articolele principale sint defalcate intr-o ierarhie a informatiilor - de la informatii generale la subiecte individuale.Titlurile va ajuta sa observati, dintr-o privire, subiectele dezvoltate in articolul principal.Subarticolele ofera importante informatii suplimentare si dezvolta afirmatii din introducere.Diagramele clare ajuta la explicarea proceselor com plexe si a conceptelor stiintifice.

CASUTE BIOGRAFICE
Majoritatea articolelor contin date biografice care dezvaluie detalii despre oamenii care au contribuit la cunoasterea subiectului. Enciclopedia contine, de asemenea, articole individuale, de o pagina, despre viata si activitatea a mai mult de 50 de personalitati istorice majore.ADNOTAREA
Ilustratiile au adnotari adecvate care atrag atentia asupra celor mai interesante detalii si explica cele mai importante elemente.SIRUL DE TITLURI
Exista un sir de titluri in partea de sus a majoritatii paginilor care va ajuta sa gasiti cele mai importante subarticole din enciclopedie.ISTORICUL
Un articol poate, de asemenea, include un istoric care ofera in formatii asupra evenimentelor-cheie din istoria evolutiei subiectului. ILUSTRATII
Figuri, ilustratii spectaculoase, planse, fotografii, harti si scheme care completeaza vizual informatia. Sirul de titluri de la capitolul TIPARUL trimite pentru TESTOASE TERESTRE la subiectul inclus in capitolul BROASTE TESTOASE
INDEXUL trece in revista pe parcursul a 96 de pagini, in volumul al 16-lea, toate subiectele mentionate in enciclopedie si paginile pe care se pot gasi acestea.

DICTIONARUL GEOGRAFIC prezinta referinte pentru a gasi toate trasaturile descrise in harti.

numerele paginilor ingrosate (ex.: Cavaleri si blazoane 196-7) arata ca acesta este unul dintre subiectele principale aflate in ordine alfabetica de la A la Z. numerele paginilor scrise cu caractere obisnuite (ex.: armura 110) va trimit la subarticole, referinte sub forma de text si la sectiunea speciala de referinte. referintele sub forma de combinatii carteziene (ex.: Cremona, Italia 494 C3) sint combinatii de litere si cifre care va ajuta sa localizati pe harta. Cavaleri si blazoane 196-7 Armura 110 Cruciade 261, 719 Feudalism 361 Cavalerii din Malta 111 Cavalerii Sf Ion 261 Cunoastere, epistemologie 363 Craiova, Romania 763 C7 Cremona, Italia 494 C3 Cres, Insula, Italia 804 B4 Creta, Insula, Grecia 417 E1 Creta, Marea Mediterana 417 E10 PAGINILE DE COLAJE
Exista mai mult de 70 de pagini de colaje fotografice conforme cu articolele principale, oferind un ghid vizual al subiectului. Acestea sint organizate sub titluri clare. Articolul despre istoria Chinei este urmat de o pagina de colaje cu bijuterii si po doabe chinezesti.
Sectiunea AFLA MAI MULT din articolul despre TIPAR va trimite la China, istoric, capitol in care veti trece in revista vechi inventii chinezesti care includ si tiparul.