Dezvoltarea capacitatilor de productie de energie hidro si nucleara va reduce nevoia de importuri de materii prime energetice si va calma astfel deficitul comercial, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de NewsI
Dezvoltarea capacitatilor de productie de energie hidro si nucleara va reduce nevoia de importuri de materii prime energetice si va calma astfel deficitul comercial, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de NewsIn. Aflat la seminarul EuroMoney, acesta a explicat ca "deficitul comercial, care pentru Romania este o sursa de dezvoltare, este creat in cea mai mare parte din relatia cu trei parteneri: Rusia, China si Uniunea Europeana". Astfel, cum 40% din necesarul de energie al Romaniei este importat, deficitul comercial cu Rusia, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de petrol si gaze, este foarte mare. Ministrul a explicat ca Romania si-a dublat capacitatile de productie nucleara prin punerea in functiune a celui de-al doilea reactor de la Cernavoda. In acelasi timp, Romania isi va dezvolta si capacitatile de productie hidro, cu potential foarte mare. Negocierile pentru compania ce va realiza reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda au inceput luna trecuta, iar toate cele sase oferte angajante depuse de companii au fost aprobate pe 5 noiembrie 2007. Durata de realizare a investitiei este de 64 de luni pentru fiecare reactor, iar punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2015. Realizarea celor doua unitati presupune cheltuieli de circa 2,3 miliarde euro. Pe de alta parte, MEF va propune primului-ministru o serie de masuri pentru limitarea unor cheltuieli mai putin importante, precum cele pentru automobile ale autoritatilor, astfel incat deficitul bugetar, planificat la 2,8% din PIB, sa fie mai mic decat in 2007.
Banca centrala a cerut, in repetate randuri in ultimele luni, o politica fiscala putin generoasa, in conditiile in care inflatia - de 6,57% la finalul anului trecut - a depasit cu mult tinta BNR, de 4% plus sau minus 1%. Banca a inasprit, de altfel, politica monetara in doua reprize, urcand dobanda cheie de la 7% la 8% pe an. Ministrul a mentionat ca principalul factor care a inflamat inflatia in ultimele luni a fost scumpirea alimentelor. "Daca n-ar fi fost seceta, inflatia ar fi fost de 4,2%", a estimat Vosganian, care a adaugat ca anticipeaza o inflatie anuala de 5 - 5,5% pentru finalul lui 2008. Varujan Vosganian a mentionat ca nu poate face mai mult, deoarece anumite cheltuieli sunt impuse de Agenda Lisabona.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.