Deprecierea leului la inceputul acestui an ar putea fi considerata un atac speculativ, avand in vedere ca tranzactiile interbancare de pe piata valutara sunt mult mai mari decat operatiunile cu clientela, a declarat ieri viceguvernatorul Bancii Natio
Deprecierea leului la inceputul acestui an ar putea fi considerata un atac speculativ, avand in vedere ca tranzactiile interbancare de pe piata valutara sunt mult mai mari decat operatiunile cu clientela, a declarat ieri viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Dijmarescu.
"Probabil ca astfel de atacuri apar in perioade in care exista slabiciuni, iar in ultimul timp au fost mai multe date negative", a mai spus Dijmarescu, prezent la un forum organizat de Euromoney la Viena, citat de Mediafax. Potrivit viceguvernatorului, banca centrala va continua o sterilizare agresiva a lichiditatii si spera ca va fi ajutata in acest proces de Ministerul Economiei si Finantelor.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent aferent anului trecut, Dijmarescu a spus ca acesta s-a adancit la 14-14,2% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu 10,3% in 2006.
In ceea ce priveste inflatia, viceguvernatorul BNR a afirmat ca BNR va lua orice masura, inclusiv o noua majorare de dobanda, pentru intarirea politicii monetare si atingerea tintei de inflatie, in functie si de raspunsul pietei la ultimele doua cresteri ale ratei dobanzii. "Vom fi proactivi. Vom exercita un control cu multiple instrumente, unele nu foarte placute, dar nu vom face inventii", a afirmat Dijmarescu. El a aratat ca BNR isi mentine tinta, iar, in conditiile unui an agricol bun, este foarte probabil ca inflatia sa revina la finele anului in banda de variatie stabilita. BNR a stabilit pentru 2008 o tinta de inflatie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. Anul trecut tinta a fost de 4%, cu acelasi interval de variatie, dar la sfarsitul anului aceasta s-a plasat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul tintit de BNR. In ultimul raport asupra inflatiei din luna noiembrie, banca centrala a revizuit in crestere cu 0,6 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, la 4,3% pe an.
Inflatia ar putea rata "tinta"
Pe de alta parte, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, estimeaza pentru 2008 un nivel al inflatiei peste tinta Guvernului si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Inflatia se va situa in acest an intre 5 si 5,5%, peste intervalul tintit de BNR, iar deficitul de cont curent va ajunge la 13,6% din PIB", a declarat Vosganian, prezent la acelasi forum organizat de Euromoney la Viena ca si Eugen Dijmarescu. Pe de alta parte, Vosganian a declarat ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 6,5%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.