Se pare ca America nu este singura descoperire a lui Cristorfor Columb. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Atlanta, SUA, Columb s-a intors in Europa cu doua mari descopeiri, una pozitiva si alta negativa: un nou continent, dar si o noua
Se pare ca America nu este singura descoperire a lui Cristorfor Columb. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Atlanta, SUA, Columb s-a intors in Europa cu doua mari descopeiri, una pozitiva si alta negativa: un nou continent, dar si o noua boala. Echipa de cercetatori coordonata de profesorul Kristin Harper sustine ca exploratorul iatlian ar fi adus din Lumea Noua o bacterie, care ar fi suferit o mutatie, devenind agent de propagare a sifilisului. Cercetatorii au analizat 26 de tulpini de treponeme (bacterii) dispersate geografic, utilizand pentru prima data genetica moleculara, pentru a gasi originea sifilisului, numit si verola sau rau napolitan. Ei au descoperit ca tulpinile de treponeme cele mai apropiate de cea a sifilisului (T. pallidum, subspecie a Pallidum), aparuta pentru prima data in Europa in 1495, erau tulpinile vechi, descoperite in America de Sud, care stau la originea pianului (T. pallidum, subspecie a Pertenue). Aceasta este o boala tropicala, asemanatoare cu sifilisul, dar neveneriana, produsa de treponema, manifestata prin leziuni cutanate sau viscerale. Pianul, o maladie care inca mai exista in zonele cele mai sarace ale Afri cii, Asiei si Americii de Sud, exista pe atunci in regiunile tropicale ale Lumii Vechi, insa sub o forma diferita din punct de vedere genetic. Pentru a explica mutarea de la o treponema la cealalta, cercetatorii spun ca subspecia care sta la originea pianului, obisnuita cu o clima umeda, a trebuit sa se adapteze la clima temperata europeana, suferind o mutatie. Astfel, aceasta s-a transformat in subspecia care sta la originea sifilisului. In "Candide", Voltaire spunea ca exploratorul a "luat, dintr-o insula din America, aceasa maladie care otraveste" organismul. De fapt, Columb si membrii echipajului sau s-au imbolnavit de pian. Dupa ce a intrat in Europa, sifilisul s-a raspandit in intrega lume. Epidemia a izbucnit din Napoli, unde a secerat armata. De aici, a ajuns cu mare rapiditate si in alte tari, care au inceput sa dea vina una pe alta pentru introducerea bolii pe teritoriile respective. Specialistii considera acest eveniment un prim pas inspre globalizarea a caror martori suntem si acum. Chiar daca transportul se facea dificil acum 500 de ani, bolile calatoreau de pe un continent pe celalalt cu mare rapiditate.

O boala cu trei faze, dintre care ultima poate fi letala
Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala, produsa de bacteria "Troponema pallidum", care se propaga prin contactul sexual direct. Este o maladie care in prezent beneficiaza de un tratament eficace, dar care continua sa reprezinte o grava problema de sanatate in intreaga lume.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.