Liberalizarea imprumuturilor se voteaza astazi in Parlamentul EuropeanRomanii vor putea accesa credite chiar si in celelalte state membre ale Uniunii Europene, daca deputatii europeni vor vota astazi proiectul de directiva privind contractele de cred
Liberalizarea imprumuturilor se voteaza astazi in Parlamentul EuropeanRomanii vor putea accesa credite chiar si in celelalte state membre ale Uniunii Europene, daca deputatii europeni vor vota astazi proiectul de directiva privind contractele de credit pentru consumatori. Directiva care s-a discutat ieri in Parlamentul European si urmeaza ca astazi sa fie votata propune si imbunatatirea competitiei pe piata europeana.
Astfel, noile reglementari urmaresc extinderea pietei interne a Uniunii Europene, sa permita consumatorilor alegerea celei mai bune oferte in tara lor sau in alt stat membru, sa asigure transparenta si posibilitatea de a compara costul total al imprumuturilor si conditiile de plata. Totodata, sunt dezirabile stabilirea unor informatii standard ce vor trebui mentionate in publicitatea referitoare la posibilitatile de creditare si asigurarea de catre furnizor a informatiilor privind atat beneficiile, dar si dezavantajele aferente creditelor.Imprumuturile ipotecare si cardurile cu plata amanata nu trec graniteleNoile reglementari privind contractele de credit pentru consumatori "va simplifica procedura de obtinere a creditului peste granite de catre persoanele fizice", a declarat deputata europeana germana Evelyne Gebhardt (PSE).
Proiectul de directiva reglementeaza imprumuturi personale cu valoare intre 200 si 75.000 de euro, insa sunt excluse imprumuturile ipotecare si cardurile cu plata amanata. Limita minima permite includerea "imprumuturilor rapide" prin SMS, imprumuturi din ce in ce mai populare - in special in anumite tari, ca Suedia si Estonia. In ceea ce priveste dobanda perceputa pentru credite, consumatorii vor plati dobanzi diferite in functie de statul in care au facut creditul. De exemplu, pentru un imprumut contractat in Finlanda, dobanda va fi de 6%, in Germania de 8%, iar in Portugalia de 12%.Comisionul de rambursare anticipata, in vizorul deputatilor europeniDirectiva a provocat dezbateri intense inca de la propunerea initiala a Comisiei Europene din 2002. Unul din subiectele cele mai controversate a fost stabilirea nivelului penalizarilor pentru rambursarea anticipata a creditului. Deputatii europeni si ministrii UE nu ajunsesera, pana joi seara, la un acord asupra unei metode de calcul a comisionului de rambursare anticipata a creditului.
Şi in Romania problema comisionului de rambursare anticipata a fost disputata. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a incercat la mijlocul anului trecut sa elimine comisioanele de rambursare anticipata a creditelor. Ordinul nr. 92/2007, emis de institutie, stipuleaza, in normele de aplicare, ca nu ar trebui sa existe comisioane de rambursare in avans la imprumuturi.
In contra-replica, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, spune ca „existenta comisionului de rambursare anticipata este justificata si nu este o inventie a bancilor romanesti pentru a pacali consumatorul roman“.
Totodata, potrivit directivei, consumatorul va putea sa se retraga din contractul de credit fara a invoca motive intr-un termen de paisprezece zile calendaristice.Directiva ar putea spori birocratiaRaportorul Parlamentului European, Kurt Lechner (Germania, PPE-DE), e de parere ca aplicarea noilor reglementari ar putea duce la o sporire a costurilor, dar si a birocratiei. "Consumatorii vor fi inundati cu informatii", a declarat acesta. Pe de alta parte, Lechner spune ca "nu poti impiedica oamenii sa se indatoreze peste masura printr-o lege, ar trebui atunci sa interzicem oamenilor sa se imprumute".
Dezbaterea directivei a avut loc ieri, 15 ianuarie, la Strasbourg, de la ora 10.00 CET, iar deputatii europeni vor vota asupra directivei astazi, de la ora 12.00.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.